Een zeer opmerkelijke aankoop van een fotalbum van een Duitse officier, ingedeeld bij het luchtafweergeschut rond Schiphol, zorgde ervoor dat de schrijvers alle feiten en wetenswaardigheden rond de noodlanding van een Wellington bij Haarlem nog eens op een rijtje gingen zetten. Daarbij kwamen er zulke opmerkelijke dingen aan het licht dat zij besloten daar een apart boek over te schrijven. Interessant was ook het achterhalen van de bron van de fotos die er toentertijd door de diverse fotografen genomen waren en afgedrukt in kranten en tijdschriften, maar gaandeweg de tijd steeds een andere bron kregen. Ook dit raadsel werd opgelost. Job Cohen, Haarlemmer van geboorte, schreef het voorwoord. “Met het onderzoek zijn zij jarenlang bezig geweest, verenigd in de HRCSWW, het Historical Research Center Second World War.

Niet alleen hebben zij de namen van de bemanning van het vliegtuig achterhaald, maar bovendien het wel en wee dat hen sindsdien is overkomen. Sterker, met enkelen van hen zijn zij in contact gekomen, wat weer geleid heeft tot hun bezoek aan Haarlem, waar zij sommige bewoners, wier huizen door de noodlanding zijn verwoest, hebben kunnen ontmoeten. Want ook deze bewoners hebben zij opgespoord, evenals degenen die leden van de bemanning na de noodlanding hebben geholpen. En dit speurwerk heeft weer geleid tot een jaarlijkse herdenking van deze leden van de RAF – die hun leven in de waagschaal hebben gesteld in de strijd tegen Nazi-Duitsland.
Wij vieren dit jaar het feit dat ons land 75 jaar geleden zijn vrijheid heeft herwonnen Het is goed dat wij daar veel aandacht aan besteden, want vrijheid is niet vanzelfsprekend, ook al lijkt dat misschien zo, nu wij al zo lang in ons land geen onvrijheid kennen. Ook daarom ben ik de auteurs dankbaar voor hun inspanningen.”

De voorzitter van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945, Ivo de Jong, schreef het nawoord waarbij hij het accent legde op de offers die de geallieerde bemanning brachten voor onze vrijheid. Hij zegt daar het volgende over: “Sinds 1975 biedt de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 (SGLO) een platform aan geïnteresseerden in aspecten van de luchtoorlog boven Nederland. Het aanleggen van vliegvelden, het overtrekken van geallieerde bommenwerpers, bombardementen en beschietingen, luchtalarm, maar vooral het neerstorten van duizenden vliegtuigen van alle oorlogvoerende partijen, raakte het dagelijks leven in heel Nederland. Het online verliesregister van de SGLO geeft een overzicht van alle toestellen die in en rond Nederland verloren gingen. Elk van de ruim 5.500 registraties heeft zijn eigen verhaal. Het is mooi dat drie leden van de SGLO in eendrachtige samenwerking het verhaal van één van deze toestellen, Wellington R3170, uitgebreid hebben vastgelegd. Hiermee wordt recht gedaan aan de inspanningen van de bemanning en de offers die zij voor onze vrijheid brachten. Vier van hen brachten bijna vijf jaar van hun leven in een krijgsgevangenkamp door en één van hen ligt sinds 1940 in Nederlandse bodem begraven.”
Wij als onderzoekers en schrijvers zijn blij dat we een vergeten voorval weer onder de aandacht konden brengen van de Haarlemmers, omdat niets meer aan de plaats van het ongeval herinnerd, nog terug te vinden is. Zo hebben wij een stukje geschiedenis aan de vergetelheid kunnen ontrekken.
ISBN: 9789082647570. Gebonden uitgave/ Formaat 17 x 24 cm/ Rijk geillustreerd/ 138 pagina’s/ Prijs € 22,- / Bestellingen naar aviation-warbooks@ yahoo.com.


3 Comments

R. Koekenbier · 7 April 2023 at 18:45

Waar ik aan denk is het vliegtuig en zijn bemanning dat neergestort is in de (Haarlemmer) Liede. Het is na beschoten te zijn in een rietkraag onder/in de grond verdwenen.
En is tot op heden nooit geborgen voor zover ik na heb kunnen gaan. Als ik een oude kaart bekijk waarop het dmv een X wordt aangegeven en dat vergelijk met een kaart van nu denk ik te weten waar het ligt.
En ligt het dus aan de Haarlem kant.
Maar hoe nu verder?
Groet Rene Koekenbier

    Ivo · 20 April 2023 at 18:57

    Beste Rene, stuur svp een mail naar ons info mailadres. Dan nemen we contact op met je.

Gerda van Baekel - van Rooijen · 23 January 2024 at 11:22

In een van deze huisjes woonden mijn grootouders, de familie Van Rooijen. Ik heb het boek aangeschaft als naslagwerk voor de volgende generaties. Alleen staat er een stukje in over de familie Van Rooijen dat niet helemaal klopt. Ik heb het doorgegeven en hoop dat dit in een volgende druk wordt hersteld.

Gerda van Baekel – van Rooijen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.