Het ‘Verliesregister 1939-1945. Alle militaire vliegtuigverliezen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog’ is zaterdag 29 maart 2008 door de voorzitter van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 (SGLO), Peter Grimm, in het Marine Etablissement Amsterdam aangeboden aan de directeur van het NIMH, drs. Piet Kamphuis.

In het 144 pagina’s tellende werk staan de gegevens van alle in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog neergestorte vliegtuigen. Het register geeft de stand van zaken op 1 januari 2008 weer. ‘Ongetwijfeld komt door het verschijnen van deze publicatie weer nieuwe informatie boven water. Omdat wij streven naar een register dat zo betrouwbaar mogelijk is, houdt de SGLO zich zeer aanbevolen voor aanvullingen en verbeteringen’, aldus voorzitter Grimm.

De SGLO is een studievereniging van voornamelijk amateurhistorici die zich verdiepen in de geschiedenis van de luchtoorlog boven Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De SGLO bestaat dit jaar dertig jaar en telt bijna 400 leden.

Aan het Verliesregister is ruim vijf jaar gewerkt. Het is voor het eerst dat alle in Nederland verongelukte en neergehaalde militaire vliegtuigen tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945 op een rijtje zijn gezet. In het Verliesregister staan de basisgegevens van bijna 6.000 toestellen van Nederlandse, Duitse, Franse, Britse en Amerikaanse origine.

Met het uitbrengen van het Verliesregister in 2008 ging een lang gekoesterde wens van de SGLO in vervulling. Een overzicht van alle vliegtuigverliezen die aan Nederland gerelateerd zijn. Dus niet enkel de verliezen die direct op Nederlands bodem plaatsvonden, maar ook de vliegtuigverliezen die aan Nederland gerelateerd zijn omdat bemanningsleden in Nederland (her)begraven zijn, of op de Nederlandse kust aanspoelden. Er zijn ook een aantal Amerikaanse verliezen in de lijst opgenomen omdat de namen van gesneuvelde bemanningsleden op de Walls of the Missing te Margraten staan geschreven. Het Register omvat dus meer dan de alleen Militaire vliegtuigverliezen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sinds 29 maart 2014 is opnieuw een langgekoesterde wens van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 in vervulling gegaan en is het Verliesregister met informatie over meer dan 6.000 in Nederland neergekomen vliegtuigen online te vinden.

In tegenstelling tot het papieren verliesregister uit 2008 is het digitale verliesregister een stuk uitgebreider. Ook worden de gegevens in het digitale verliesregister constant bijgewerkt op basis van nieuwe onderzoeken.

Klik hier om naar het digitale Verliesregister te gaan.