Afgelopen zondag 9 mei vond tijdens een korte online bijeenkomst de boekpresentatie plaats van het boek Verloren Luchtruim, de Geallieerde luchtoperaties boven Nederland in mei 1940 geschreven door Peter Grimm met medewerking van Jaap Woortman.

Overhandiging van het eerste exemplaar door Frank Venus directeur van uitgeverij Geromy aan Ivo de Jong voorzitter van de SGLO

Het boek is in kleine oplage gedrukt en alleen verkrijgbaar bij Geromy, Flash en de Luchtvaarthobbyshop.

Toen Duitsland op 10 mei 1940 neutraal Nederland aanviel werden Frankrijk, Groot-Brittannië en België onze Bondgenoten. Zij hadden elk hun
eigen belangen, terwijl ons land afhankelijk was van hun militaire hulp. al vlug leverde dat moeilijkheden op.

De Britten wilden vooral voorkomen dat Duitsland onze infrastructuur en voorraden onbeschadigd in handen kregen. Zij wilden deze snel vernietigen. De Fransen probeerden dwars door Nederland en België een Front op te Bouwen, zodat Daar – en niet in Frankrijk – De Duitse vijand minstens een jaar werd tegengehouden; met alle gevolgen van dien.

Tijdens de Duitse veldtocht trachtte Nederland steeds dringender de RAF te bewegen om jachtvliegtuigen in de vesting holland te stationeren. Bovendien moest de RAF bombardementen uitvoeren op doelen die Nederland had uitgezocht. Londen had echter andere prioriteiten.

De Franse luchtstrijdkrachten beschermden uitsluitend de Franse legermanoeuvre naar zeeland en west-Brabant. Ook de Belgische luchtmacht opereerde boven ons land. Ondertussen zette de wehrmacht de geallieerden plotseling schaakmat met een groot offensief door de Ardennen. Vanaf 10 mei vochten de geallieerden soms hevig met de

luftwaffe in ons luchtruim. Deze vergeten strijd ging door totdat de laatste Franse en Belgische militairen Zeeland verlieten. De vliegtuigbemanngen stonden vaak voor onmogelijke opgaven en betaalden daarvoor soms met hun leven.

Dit boek geeft in 480 pagina’s een totaaloverzicht weer van deze operaties, inclusief de problematische strategische afwegingen en politieke gebeurtenissen die de gealieerde luchtsteun hebben beïnvloed. ‘VERLOREN LUCHTRUIM’ is het resultaat van jarenlang onderzoek naar een onderbelicht thema in de geschiedenis van de meidagen van 1940.

De auteur

Peter Grimm is historicus, werkte als museumconservator in Rotterdam en woont in Limburg. Bij het onderzoek was de medewerking van Jaap Woortman van groot belang. Beiden zijn lid van de studiegroep luchtoorlog 1939-1945 (SGLO).


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.