Losses of the US 8th and 9th Air Forces, Volume 2
Stan Bishop & Jan Hey

In Bulletin 264 recenseerde ik het eerste deel van de reeks “losses of the US 8th and 9th Air Forces” van Stan Bishop en Jan Hey. “Indrukwekkend” was toen mijn conclusie, zowel voor wat betreft de breedte en diepgang van het onderzoek van beide heren, als van het beeld dat het boek over de omvang van de Amerikaanse verliezen gaf.
Nu, drie jaar later, heb ik (eindelijk…) deel 2 in handen. Dit deel behandelt de eerste drie maanden van 1944, en telt maar liefst bijna 500 bladzijden. Met de inschatting dat er dus nog vermoedelijk zeker vijf delen zullen volgen, beslaat de reeks straks dus een fors deel van een boekenplank. Maar het is die ruimte meer dan waard. Systematisch documenteren Bishop en Hey alle verliezen in Europa en zoals ik ook al bij het eerste deel aangaf, zijn het juist ook de gegevens over in Engeland verloren gegane toestellen en de “non battle” losses die van grote waarde voor ons zijn en de Amerikaanse inspanningen in het juiste perspectief zetten. Want in die drie maanden, welgeteld 91 dagen, verloor de Achtste Luchtmacht gemiddeld zestien toestellen per dag, en de Negende Luchtmacht nog eens drie. En een behoorlijk aantal daarvan kwam in Engeland terecht, en wordt vaak vergeten omdat er geen Missing Air Crew Report van is opgemaakt.
Prettig is ook dat aanvullingen en wijzigingen op het eerste deel zijn opgenomen. In dit tweede deel wordt ook meer aandacht besteed aan de tijdelijke en uiteindelijke rustplaatsen van de gesneuvelden: dat is anders een zaak van een lange zoektocht.
Mijn enige echte kritiek op deel 1 was de kwaliteit van het fotomateriaal. Ik heb niet de illusie dat het alleen aan mijn recensie heeft gelegen, maar….. in deel 2 zijn de vele foto’s van goede kwaliteit. En dat maakt de aanschaf van het boek nog prettiger.
Ik hoop van harte dat we op de volgende delen niet telkens drie jaar hoeven te wachten!!

Ivo de Jong, Bulletin 290


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.