Op donderdag 24 mei a.s. zal de 96-jarige Jan Linzel, de laatst levende Nederlandse gevechtsvlieger die zowel in 1940 als in 1944 en 1945 tegen de Duitse bezetter heeft gevochten, het speciaal over hem geschreven boek in de historische zeemanskerk op Vlieland in ontvangst nemen.

Jan Linzel ging op 10 mei 1940 ging met ´zijn´ Fokker D-XXI de lucht in. Na meerdere gevechten werd hij neergeschoten. Hij wist per parachute te landen en overleefde. Tot tweemaal toe heeft hij een vluchtpoging dwars door West-Europa gemaakt. De eerste, in 1941, strandde voor de Franse Pyreneeën. Bij de tweede vertrok hij op 9 april 1942 en wist na veel tegenslagen Lissabon te bereiken, vanwaar hij op 8 juni 1943 naar Bristol/ Engeland vloog. Toen ging hij voor de R.A.F. vliegen en trok met het bevrijdingsfront door een deel van Europa heen. Zijn vele gevechtsmissies in de Tweede Wereldoorlog ziet hij nog altijd als een film aan zich voorbij gaan.

In dit boek staan zijn persoonlijke memoires, eerlijk en oprecht. Niemand en niets ontziend. Jan Linzel neemt geen blad voor zijn mond, een man wars van eigenwijze bureaucraten, een man met een bijzonder levensverhaal.

Jan Linzel is bereid om een ieder te woord te staan die een interview wil. Hoewel hij met zijn echtgenote nu in Glengariff, Ierland, woont, verblijft hij tot 26 mei op Vlieland, het eiland waar hij na de Tweede Wereldoorlog van 1948 tot 1973 o.a. vuurleider op Cornfield Range op de Vliehors en commandant van het KLU-detachement op het eiland was.

Tijdens de introductie van het boek op 24 mei a.s., om 14.00 uur in de kerk van Vlieland, zal op verzoek van Jan Linzel, zangeres Liesbeth List het eerste boek in ontvangst nemen.

Auteur: Jan Houter
Uitgever: Uitgeverij Geromy bv, Maarssen

Boot van Harlingen naar Vlieland: 9.00 uur
Boot van Vlieland naar Harlingen: 16.45 uur


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.