Op dinsdag 2 mei 2017 onthult burgemeester Fred Veenstra van gemeente De Fryske Marren samen met Zeekadetkorps Lemmer het monument ter nagedachtenis aan de bemanning van de geborgen Vickers Wellington. De Britse bommenwerper, met Poolse bemanning, werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten en stortte neer in het IJsselmeer. Afgelopen zomer zijn de resten van het vliegtuig op unieke wijze geborgen. Voorafgaand aan de onthulling vindt de boekpresentatie plaats van boek ‘Lest we forget – De berging van de Vickers Wellington uit het IJsselmeer’.

Persuitnodiging
Wij nodigen u graag uit om bij de boekpresentatie en de onthulling van het monument aanwezig te zijn. U bent van harte welkom vanaf 13.00 uur bij De Hege Gerzen te Oudemirdum. De boekpresentatie begint om 13.30 uur, waarna aansluitend om 14.30 uur het monument zal worden onthuld.

Boekpresentatie Lest we forget
Door het droogleggen van 900 vierkante meter IJsselmeer is het wrak van de Vickers Wellington op een unieke wijze geborgen. De gehele berging wordt minutieus beschreven in het boek ‘Lest we forget – De berging van de Vickers Wellington uit het IJsselmeer’. Het boek wordt gepresenteerd door de uitgever Eddy van der Noord en de auteurs Peter Boomsma en Ruurd Kok. Het eerste boek wordt aangeboden aan majoor Arie Kappert, oud stafofficier vliegtuigberging. Daarnaast zal Geert Jonker (BIDKL) ingaan op het identificatieproces van de geborgen bemanningsleden.

Onthulling monument
Het monument is bedacht en ontworpen door de projectleiders van Leemans en gemeente De Fryske Marren die betrokken waren bij de vliegtuigberging en de uitbater van de Hege Gerzen. Staalbouw de Jong heeft het monument vervolgens gemaakt. Het monument wordt geplaats bij De Hege Gerzen in Oudemirdum. Vanaf deze plek is er prachtig uitzicht op de bergingslocatie, ca 5 km verderop in het IJsselmeer. In het bijzijn van leden van de Poolse ambassade en een Pools museum zal burgemeester Fred Veenstra samen met leden van Zeekadetkorps Lemmer het monument onthullen. Daarnaast zullen de kinderen van basisscholen uit de buurt de onthulling bijwonen.

Het boek
Lest we forget bevat interviews met alle bij deze unieke berging betrokken partijen. Daarnaast telt het fraai vormgegeven boek tientallen historische én recente foto’s.

Aan het boek is o.a. medewerking verleend door SGLO-leden Theo Boiten, Douwe Drijver en Alexander Tuinhout.

Het boek kost 20 euro. Formaat 30×20. Full colour. 120 pagina’s. Veel prachtig beeld en vele bijzondere verhalen.
Het is te bestellen via de uitgeverij Louise te Grou.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.