Op 12 september 1944 begint de opmars van de Amerikanen in Zuid-Limburg. Vijf dagen later wordt een deel van Noord-Brabant en Gelderland bevrijd door de grote gecombineerde luchtlandings- en grondoperatie genaamd Market Garden. Er zijn over deze operatie vele boeken geschreven en documentaires gemaakt. Een onderbelicht aspect is echter de Amerikaanse bombardementen tijdens deze operatie. Antoon Meijers schreef hierover een gedetailleerd boek.

Op 4 september 2019 is zijn boek gepresenteerd in het Airborne Museum te Oosterbeek. Het eerste exemplaar is overhandigd aan Marco Cillessen, voorzitter van de Stichting Ons Historisch Erfgoed Tweede Wereldoorlog, te Groesbeek.

Boekpresentatie op 4 september 2019 (foto via Antoon Meijers)

Houtenaar Antoon Meijers werkte 32 jaar bij de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). In december 2010 ging hij met functioneel leeftijdsontslag. Voor hem was dit geen reden om te stoppen met werken en hij begon als zzp’er. “Ik werk voor bedrijven die explosieven uit de Tweede Wereldoorlog opsporen of adviezen geven over deze materie en heb mij gespecialiseerd in historische vooronderzoeken en het maken van risicoanalyses. Als er uit het vooronderzoek blijkt dat er mogelijk explosieven in de grond zitten kijk ik of er maatregelen nodig zijn. Afhankelijk van wat voor project het is kan het advies zijn het werk gewoon uit te voeren, gerichte maatregelen te treffen, het project mogelijk aan te passen of een detectie uit te laten voeren en indien er een vermoedelijk explosief wordt gedetecteerd dit te laten verwijderen.”

Van jongs af aan was hij geïnteresseerd in de bevrijding van Nederland in 1944-1945, maar vanuit zijn werk bij de EOD kreeg hij steeds meer interesse in de luchtoorlog boven Nederland. In 2013 kwam zijn eerste boek ‘Achtung Minen – Danger Mines’ uit, een boek over het ruimen van landmijnen in Nederland. Er waren zo’n 6.300 mijnenvelden en op landmijnen verdachte gebieden geregistreerd. Er zijn zo’n 1.800.000 landmijnen geruimd. Het boek beschrijft de werkzaamheden door Nederlandse vrijwilligers, maar ook de inzet van Duitse krijgsgevangenen en bevat een lijst met de namen die hierbij om het leven zijn gekomen.

Lees verder op: www.wijknieuws.nl


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.