BERN – Het Zwitserse Bundesamt für Zivilluftfahrt BAZL heeft een voorlopig vliegverbod opgelegd aan de beide Junkers JU-52’s van Ju-Air. Dat besluit volgt op het onderzoek naar het ongeluk van een toestel van dit type in augustus, waarbij de twintig inzittenden om het leven kwamen.

Bij het onderzoek door het Zwitserse onderzoeksraad voor veiligheid SUST is ernstige corrosie ontdekt aan vleugelliggers. Deze schade zou bij een normale onderhoudsbeurt niet vastgesteld kunnen worden.

Opvallend genoeg staat de bij het wrak aangetroffen corrosie los van de oorzaak van het ongeluk op 4 augustus. Volgens BAZL zijn er op dit moment nog steeds geen aanwijzingen dat een technisch probleem de crash heeft veroorzaakt. Het onderzoek naar de crash loopt nog.

Ju-Air hervatte kort na de ramp haar vluchten met de tachtig jaar oude Junkers-vliegtuigen. Dat mocht omdat er op dat moment geen aanwijzingen voor technische onvolkomenheden waren. Nu heeft BAZL vanwege de aangetroffen corrosie alsnog een vliegverbod ingesteld.

Omdat het vliegseizoen afgelopen is heeft het vliegverbod geen directe gevolgen voor JU-Air. De beide Ju-52 zijn momenteel in onderhoud, waarbij wordt onderzocht of eveneens sprake is van corrosie. Zo niet, dan wil het vliegbedrijf in het voorjaar weer pleziervluchten met de Junkers gaan uitvoeren.

Ook wil Ju-Air in 2019 een derde JU-52 in dienst nemen. Daarbij gaat het echter om een jonger, in Spaanse licentie gebouwd exemplaar. Voor dat toestel gelden volgens het bedrijf weer andere regel

Bron: Luchtvaartnieuws 21 november 2018

Categories: News

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.