(via NH Nieuws)

(via NH Nieuws)

VELSEN-NOORD – In de oksel van de Noordpier in Velsen-Noord ligt een Amerikaanse bommenwerper, gecrasht in de Tweede Wereldoorlog. Vijf van de bemanningsleden zijn nog altijd vermist, iets waar onderzoeker Johan Graas van de Aircraft Recovery Group ’40-’45 snel verandering in wil brengen. “Ze verdienen een eervolle begrafenis.”

Graas zet zich met zijn stichting al meer dan 30 jaar in om nabestaanden antwoorden te geven die ze volgens hem verdienen. Dat geldt ook voor de nabestaanden van de neergestorte B-17 van het 883rd Bomber Squadron. Dat toestel crashte op 6 december 1944 nadat het boven IJmuiden was bestookt door Duits afweergeschut.

“Een heel triest verhaal dit”, vertelt Graas aan NH Nieuws, terwijl hij uitkijkt over het water. “De meesten van hen waren bezig aan hun eerste missie. Toen ze na hun doel, een bombardement op het Duitse Merseberg, wilden terugvliegen naar Engeland vielen twee motoren uit. Om onduidelijke reden vlogen ze richting bezet gebied, ondanks waarschuwingen van escorterende Amerikaanse jagers”, legt de Assendelver uit.

De bommenwerper, met aan boord negen jonge mannen, wordt geraakt in de vleugel en stort neer in zee. Ongeveer 91 meter (100 yards), boven de toenmalige Noordpier. De vijf vermisten zijn voor Johan reden om bij Rijkswaterstaat een vergunning aan te vragen om een bodemscan uit te voeren. “Ze hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid; dit is het minste wat we kunnen doen. En laten we proberen, als we ze vinden, om ze een officieel graf te geven”, aldus Graas.

Gevonden mitrailleur
In het Oorlogsmuseum aan de Zeedijk in Assendelft ligt de enige vondst van het toestel; een .50 mitrailleur. Die werd in 1993 gevonden door Han Wiegerink, toen hij met een zandzuiger in de vaargeul aan het werk was. Hij vindt het werk dat Johan doet ontzettend waardevol. “Vooral voor de nabestaanden. Zodat zij kennis kunnen nemen van het lot van hun dierbaren, als ze gevonden worden.”

Dit jaar werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen om vliegtuigen in Nederland – met vermisten aan boord – te gaan bergen. Graas hoopt spoedig groen licht te krijgen van Rijkswaterstaat om een scan uit te voeren.

Bron: NH Nieuws 21 december 2018

(Disclaimer: De Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 is van mening dat bergingen van crashlocaties uitgevoerd dienen te worden door het bevoegd gezag, zijnde de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht)


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.