LELYSTAD – Zaterdag zijn op Lelystad Airport twee zeldzame Spitfires gearriveerd. Een van beide toestellen is door Frits van Eerd, CEO van Jumbo Supermarkten, aangeschaft. De door Van Eerd in het geheim naar Nederland gehaalde toestellen zijn van het type Mk.16 en LFVIII. Zondag zouden beide toestellen terugvliegen naar Engeland.

Het inmiddels voor Van Eerd gerestaureerde en naar Nederland overgevlogen toestel was een Mk. 16, de TB885/3W-V die in de oorlog van 29 maart 1945 tot oktober 1945 gevlogen heeft bij 322 Dutch squadron van de Royal Air Force (RAF).

Na de oorlog werd het toestel korte tijd gebruikt als oefenobject door de brandweer waarna het tussen 1945 en 1955 bij De RAF vloog.

Rond 1958 werd de Mk.16 na opslag op de Britse luchtmachtbasis RAF Kenley begraven (!) om in 1960 weer het daglicht te zien. Daarna werd het toestel vanaf 1982 getoond in het Lashenden Air Warfare Museum in Sevenoaks en vanaf 1991 in het Shoreham Aircraft Museum.

In 2015 kwam het toestel in handen van Peter Monk en in 2016 werd de Spitfire gekocht door Van Eerd die haar liet restaureren in de Biggin Hill Heritage Hangar van Monk.

Van Eerd is voornemens de Spitfire zelf te gaan besturen na een opleiding op Chipmunk, Harvard en vervolgens in de eveneens door hem aangeschafte de dual-Spitfire LFVIII MT818.

Een derde door hem aangekochte Spitfire Mk.1 ligt momenteel nog in onderdelen van de Heritage Hangar, wachtend op restauratie.

Van Eerd heeft de Spitfire voor demodoelen aan de Luchtmacht aangeboden, waarbij hij zelf de operationele kosten van dat toestel wil betalen. Mogelijk krijgt dat toestel Gilze-Rijen als nieuwe thuisbasis.

Bron: Piloot en Vliegtuig 15 september 2018


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.