Bij een camping denk je niet in eerste instantie aan de luchtoorlog, echter het silhouette van een glider bij de toegangsweg naar Camping & Chaletpark “De Lindenhof” in Wolfheze verraad dat er wel degelijk een link is tussen de camping en de luchtoorlog. Op deze camping bevindt zich namelijk de Glider Collection Wolfheze.

Horsa (@P. Righart van Gelder - SGLO)

Horsa (@P. Righart van Gelder – SGLO)

CG-4 Waco (@P. Righart van Gelder - SGLO)

CG-4 Waco (@P. Righart van Gelder – SGLO)

Tussen de chalets staat een houten loods waar de collectie is gehuisvest. De grootste stukken uit de collectie zijn delen van een Horsa die jarenlang is gebruikt als woning in Engeland en onderdelen van een WACO. Het is de bedoeling om de WACO te restaureren voor static display. Op het moment van het bezoek eind augustus was men bezig met de restauratie van de vloer.

Royal Enfield (Flying Flea) (@P. Righart van Gelder - SGLO)

Royal Enfield (Flying Flea) (@P. Righart van Gelder – SGLO)

Omdat de collectie draait op vrijwilligers is deze maar een beperkt aantal weekenden per jaar open. De toegang is gratis, maar giften voor de restauratie van de WACO en de instandhouding van de collectie worden zeer gewaardeerd. De collectie is niet groot, maar de invalshoek om Market Garden vanuit het Glider perspectief te bekijken is wel een interessante en naar mijn mening een onderbelichte invalshoek. Meer informatie is te vinden op: http://www.wolfheze.nl/_Glider/glidermain.htm overigens is op onze Facebookpagina op 20 september jl. een filmpje gedeeld van een bezoek aan de Glider Collection.

Glider Collection Wolfheze (@P. Righart van Gelder - SGLO)

Glider Collection Wolfheze (@P. Righart van Gelder – SGLO)

Foto’s en tekst: Dhr. P. Righart van Gelder


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.