EDE – Meest opvallende onderdeel van de Edese plannen voor de 75-ste herdenking van operatie Market Garden is het plan van Wings of Freedom. Aan de Kade willen ze een historisch tijdelijk vliegveld inrichten. Inclusief vliegende kisten uit die tijd.

Ze gaan het eigenlijk precies zo doen als toen in de Tweede Wereldoorlog. Op een weiland van een boer wordt een tijdelijke vliegbasis ingericht. Tenten, een landingsbaan en een geïmproviseerde verkeerstoren. Vanaf 22 augustus 2019 kunnen bezoekers in Ede zien hoe het moet zijn geweest. ,,Het is echt onze bedoeling om een vliegveld te laten zien zoals het toen ongeveer geweest moet zijn”, zegt Martin Schoonderbeek van de Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow. Anders dan toen zijn straks de kampen en de vliegtuigen van de verschillende legers gebroederlijk naast elkaar te zien. Zo is er volgens de planning een Duits kamp, maar ook een Canadees en een Brits kamp. De historische vliegtuigen moeten vanuit heel de wereld naar Ede komen om daar te landen.

Lancasters
Op 24 augustus is dan de grote vliegshow met onder meer Lancasters en Spitfires. ,,Er zullen vast ook wel wat nieuwere vliegtuigen iets laten zien, maar we richten ons echt vooral op de historische vliegtuigen.”

De stichting is zelf naar de gemeente en de provincie toegestapt met de plannen. ,,We wilden graag dit doen, zolang het kan. Het is bijvoorbeeld ook het idee om piloten van toen naar Ede te halen. We willen graag onderdeel zijn van de herdenkingen. We hebben allemaal een passie voor luchtvaart”

Niet op Ginkelse Heide

De vliegshow is anders dan vermeld in provinciale stukken niet op de Ginkelse Heide. Ook heeft het al plaats in augustus, ruim voor eind september, wanneer de meeste Airborne-herdenkingen zijn. ,,Maar eigenlijk past dat prima”, zegt Schoonderbeek. ,,We zitten in de periode na de landingen in Normandië. Juist in die periode waren er veel van die tijdelijke, geïmproviseerde vliegvelden, omdat die vliegtuigen niet steeds zo lang konden vliegen.” Met een vaste kern van vijftien man en 150 andere vrijwilligers, staat de stichting helemaal in de startblokken voor het project. ,,Als de fondsen allemaal rondkomen, gaan we meteen aan de slag.” Schoonderbeek heeft er alle vertrouwen in dat er op 24 augustus een hele bijzondere vliegshow gehouden zal kunnen worden, ,, We maken het onszelf heel lastig door alles te willen zoals vroeger. Als het lukt hebben we echt een heel mooi evenement, een internationale airshow, met vliegtuigen uit heel Europa.” De laatste vliegshow van de stichting was in 2015. Ook toen was de show al op de Kade in Ede.

Luchtlandingen
Eind september vinden wel weer de luchtlandingen plaats op de Ginkelse Heide. De gemeente Ede zal de herdenkingen groots gaan opzetten. Op de Ginkelse heide zijn ook nog altijd plannen voor een groot ‘landmark’ ter herinnering aan de luchtlandingen. Dit grote monument zou tijdens de luchtlandingen moeten worden onthuld.

Bron: www.gelderlander.nl 13-10-2018

Categories: News

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.