Vandaag begint de Explosieven Opruimingsdienst met het ruimen van 26 vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. De bommen liggen op een akker in Rijsenhout bij Schiphol.

“In de Tweede Wereldoorlog lag hier een Duits schijnvliegveld om de aandacht van Schiphol af te leiden”, zegt Bert van de Ham van de gemeente Haarlemmermeer. De meeste bommen zijn afgeworpen door terugkerende Duitse vliegtuigen. Die wilden hun bommen kwijt voordat ze hun landing inzetten. Maar er zitten ook Britse bommen bij.

Voor de veiligheid moeten alle bommen van 50 tot 500 kilo geruimd worden. Dit gaat nog de hele maand januari duren; iedere dag worden een of twee bommen gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Geen evacuaties
In totaal zijn dertig vliegtuigbommen in Rijsenhout gevonden. De vier zwaarste zijn in november al ontmanteld. Omwonenden voelden deze trillingen in hun huis.

De 26 overige bommen liggen verder van de bebouwde kom. Op het akkerland is een springput van zand gemaakt. De vliegtuigbommen worden hier tot ontploffing gebracht zodat zo min mogelijk trillingen vrijkomen bij de explosies. Het evacueren van omwonenden is daarom niet nodig.

Daluren
Het gebied waar de bommen liggen, is vlak bij Schiphol. Vliegtuigen vliegen normaal regelmatig over het akkerland. “Samen met de Explosieven Opruimingsdienst hebben we afgestemd wanneer de ontploffingen plaatsvinden,” zegt een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland.

“De explosies vinden in de daluren plaats en mocht het nodig zijn, dan kunnen de vliegtuigen rondvliegen in de veilige wachtgebieden boven Nederland.”

Bron:
NOS.nl


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.