Op 23 oktober 2014 vonden leden van het Museum van Vliegbasis Deelen de resten van een Messerschmitt Me 262 in een akker. Deze Me 262 was op 12 september 1944 neergeschoten bij Elden (ons crashnummer T4019).

Onderdelen van de Messerschmitt (@Pieter Plomp)

Onderdelen van de Messerschmitt (@Pieter Plomp)

Deze Me 262A-2 met Wnr. 130126 en Verbandskennzeichen 9K+AL van 3./ KG 51 was de eerste die in Nederland neerkwam. De vlieger Uffz. Schauder kwam hierbij om het leven. Na de crash werden de restanten van het toestel in een bomkrater gegooid.

Na jaren in de klei is het Balkenkreuz nog duidelijk zichtbaar (@Pieter Plomp)

Na jaren in de klei is het Balkenkreuz nog duidelijk zichtbaar (@Pieter Plomp)

Toen het nieuws van de berging openbaar werd gemaakt, werden de wrakstukken hierop onmiddellijk in beslag genomen door de Nederlandse Staat. Het Ministerie van Defensie was niet geïnformeerd en er was geen vergunning afgegeven met betrekking tot de opgraving. Dit had wel gemoeten. Volgens de wet zijn dit soort wrakstukken eigendom van de Nederlandse staat.

In mei 2015 sprak het Openbaar Ministerie uit, dat er geen strafrechtelijke vervolging nodig was. Wel is aan de opgravers een preventieve dwangsom opgelegd van 15.000 euro. Deze zal het Museum moeten betalen als er weer een vergelijkbaar voorval zich voordoet. Uit onderzoek was gebleken dat de onderdelen waren opgegraven door leden van het Museum Vliegbasis Deelen. Dit was niet uit winstbejag maar om ze tentoon te stellen, aldus het Openbaar Ministerie.

Deel van de neus van het toestel (@Pieter Plomp)

Deel van de neus van het toestel (@Pieter Plomp)

Dinsdag 24 oktober 2015 konden leden van het Museum van Vliegbasis Deelen de Messerschmitt Me262 wrakdelen ophalen bij de Bergingsdienst Luchtmacht. De 11de Bevoorradings Compagnie Luchtmobiel stelde twee Scania’s ter beschikking om de de wrakstukken te vervoeren van Vliegbasis Woensdrecht naar het Museum van Vliegbasis Deelen. Na een aantal gesprekken met de Bergingsdienst en het Nationaal Militair Museum (NMM), is besloten dat de Wrakdelen toch het beste op hun plek zijn in het Museum Vliegbasis Deelen. De delen worden opgenomen in de collectie van het NMM, en komen nu in permanente bruikleen van het Museum Vliegbasis Deelen.

Pallets vol met onderdelen van de Me 262 (@Pieter Plomp)

Pallets vol met onderdelen van de Me 262 (@Pieter Plomp)

Zaterdag 19 december 2015 was er een vriendendag van Museum Vliegbasis Deelen geweest, in een ex MOB complex in Elst (niet openbaar). Daar zullen vrijwilligers van het museum beginnen met het conserveren van de wrakdelen. Het is een hoop werk, dus het duurt nog wel even voor deze in het museum te zien zullen zijn. Bij de opgraving zou zo’n 80 of 90% zijn geborgen. Het grootste stuk (eigenlijk in 3 delen) zijn de vleugels.

Also see:
12-09-1944 Messerschmitt Me 262A-2A Werknr 130026 (SGLO T4019)
Oktober 2014 Hollandse klei geeft Messerschmitt Me 262 prijs


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.