Op 22 december 1943 moest de B-24H Liberator (bijnaam Big Banner) een noodlanding maken in het IJsselmeer, op de plek waar nu de Oostvaardersplassen ligt. De bommenwerper was geraakt door de Duitsers. Alleen Co-piloot Charles Taylor overleeft de crash. In 1968 komt bij het droogleggen van Fevoland het wrak tevoorschijn. Vliegers melden hun waarneming en luchtmachtbergingsofficier Gerrit Zwanenburg gaat op onderzoek uit.

In 1975 worden onder zijn leiding de wrakstukken geborgen. De lichamen van de bemanningsleden kunnen daarna worden vervoerd naar de Verenigde Staten om te worden begraven. Charles Taylor, de enige overlevende was bij de berging aanwezig.

Afgelopen jaar is een korte VR film gemaakt over de vlucht, de bemanning, de noodlanding en de berging. Binnenkort is deze film te zien met VR-brillen in Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Deze film is mogelijk gemaakt met een bijdrage van “Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”. Op 29 april organiseren we (Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders) een online avond in het teken van de Big Banner en de vlucht in 1943.

19:00 kort welkomstwoord
19:10 lezing Ivo de Jong van Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945
19:40 gelegenheid tot vragen stellen
19:45 lezing Tjerk Zwanenburg, zoon van officier Gerrit Zwanenburg over de berging
20:10 gelegenheid tot vragen stellen
20:20 Teaser van de film
20:21 Afsluiting

De avond is gratis en online te volgen. Link voor deelname volgt nog.

Aanmelden kan vast door te mailen naar: info@oostvaardersplassenalmere.nl
www.nationaalparknieuwland.nl


1 Comment

Peter · 1 May 2021 at 10:03

Toppie lezing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.