In museum ’t Fiskershúske is een nieuwe tentoonstelling te zien over de verloren schepen van Moddergat. Aanleiding is het onderzoek dat de Stichting Maritieme Archeologie doet naar de drie vermiste schepen die tijdens de vissersramp van Paesens-Moddergat in 1883 zijn vergaan. Bijzonder is dat ze tijdens hun zoektocht de resten van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog hebben gevonden op de bodem van de Waddenzee.

PAESENS-MODDERGAT – Voor Klaas Wiersma uit Ferwert en Bart Kremer uit Meerstad is het duiken naar wrakken een uit de hand gelopen hobby. Zij vormen samen met Bert Kremer en Ernie de Jonge de stichting die – onder toezicht van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed – onderzoek doet naar de drie vermiste schepen van Moddergat. Zij duiken letterlijk in de geschiedenis door de zeebodem af te speuren met behulp van sonar apparatuur vanaf het schip ‘Serenity’. In totaal zijn er tijdens de vissersramp zeventien houten zeilschepen vergaan, maar drie zijn nooit teruggevonden.

Wellington Bommenwerper
Tijdens hun zoektocht naar de scheepswrakken van Moddergat kwamen ze bij toeval een vleugel van een vliegtuig tegen. Het is afkomstig van een Wellington Bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. ,,Dat is heel bijzonder, want normaalgesproken vergaat het materiaal onder zeewater heel snel. Waarschijnlijk lag deze lange tijd onder het zand bedolven. Dit is namelijk een dynamisch gebied dat door zandbanken verschuift’’, vertelt Bart Kremer.

Vermiste piloot
Om welk vliegtuig het gaat is nog niet bekend. Wel blijkt uit de archieven dat ten Oosten van Ameland aan de Noordzeekust melding is gemaakt van een neergestorte bommenwerper die overeenkomt met de nummers en markeringstekens die op dit wrak zijn gevonden. Van dat vliegtuig is ook bekend dat er mensen aan boord zaten, onder wie een nog vermiste piloot. ,,Maar we kunnen na verder onderzoek pas vaststellen of het inderdaad om dat vliegtuig gaat’’, stelt Klaas Wiersma.

Mast WL7
Ondertussen gaat de zoektochten van de scheepswrakken verder. Waarnemingen van vissers zijn daarbij heel belangrijk. Een tip van de Stichting Verdronken Geschiedenis leidde de duikers al naar een dikke houten mast van één van de verloren schepen van Moddergat. Deze ligt vlakbij Schiermonnikoog. Het gaat waarschijnlijk om de WL 7. In het eerste weekend van augustus gaan de mannen van de Stichting Maritieme Archeologie live verslag doen bij het gevonden scheepswrak.

Lezingen en expositie
Daarnaast staan op 27 juli en 17 augustus twee lezingen gepland op Engelsmanplaat, samen met de Stichting Verdronken Geschiedenis. In september wordt nog een lezing in ’t Fiskershúske gehouden. De expositie ‘Zoektocht naar de verloren schepen van Moddergat’ is dit hele jaar nog te bezichtigen in museum ’t Fiskershúske in Moddergat. Daar zijn onder andere de restanten van een Wellington bommenwerper uit 1944 te zien.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.