Door: Peter Grimm

Op zaterdagmiddag 2 augustus bezocht een groepje van veertien SGLO-leden en introducés de Amerikaanse begraafplaats te Margraten. Hier werden wij vriendelijk welkom geheten door beheerder Keith Stadler, waarna ‘onze eigen’ battlefield guide Arie-Jan van Hees het gezelschap gedurende meer dan twee uur wist te boeien. Arie-Jan zette uiteen hoe deze locatie is geselecteerd – nadat Sittard afviel – en waarom binnen een betrekkelijk klein gebied drie grote Amerikaanse begraafplaatsen zijn te vinden (Margraten, Henry-Chapelle en Neuville-en-Condroz). Niet iedereen zal bovendien weten dat deze begraafplaats ooit bijna twee keer zo groot was en dat hier ook bijvoorbeeld Duitsers en Russen begraven zijn geweest. Na de grote lijnen te hebben uiteengezet ging Arie-Jan via de indrukwekkende Wall of the Missing in op de lotgevallen van enkele personen die hier begraven liggen, of die nog steeds vermist zijn. Aan de hand van goedgekozen foto’s en verhalen ontdekten de aanwezigen de echte mensen achter de sobere witte kruisen op het ereveld. Dit alles maakte grote indruk.

Het had kort tevoren flink geonweerd, maar gelukkig hielden we het verder droog. De zeer geslaagde middag werd afgerond in eetcafé Chriske in het dorpscentrum van Margraten.

Tekst op de muur van het bezoekerscentrum (SGLO –  @P. Righart van Gelder)

Tekst op de muur van het bezoekerscentrum (SGLO – @P. Righart van Gelder)


1.722 namen staan op de Wall of the Missing (SGLO - @P. Righart van Gelder)

1.722 namen staan op de Wall of the Missing (SGLO – @P. Righart van Gelder)


Standbeeld van de Treurende Vrouw  (SGLO - @P. Righart van Gelder)

Standbeeld van de Treurende Vrouw (SGLO – @P. Righart van Gelder)


Onze gids Arie-Jan bij het graf van Maj Gen M. Rose de hoogste militair die op Margraten ligt (SGLO - @P. Righart van Gelder)

Onze gids Arie-Jan bij het graf van Maj Gen M. Rose de hoogste militair die op Margraten ligt (SGLO – @P. Righart van Gelder)


Het graf van een van de zes Medal of Honor ontvangers op Margraten. Een sluipschutter maakte een einde aan het leven van Lt. Col. Cole voor de medaille kon worden uitgereikt. (SGLO - @P. Righart van Gelder)

Het graf van een van de zes Medal of Honor ontvangers op Margraten. Een sluipschutter maakte een einde aan het leven van Lt. Col. Cole voor de medaille kon worden uitgereikt. (SGLO – @P. Righart van Gelder)


Op Margraten staan 8.301 kruizen, dit is slechts een deel (SGLO - @P. Righart van Gelder)

Op Margraten staan 8.301 kruizen, dit is slechts een deel (SGLO – @P. Righart van Gelder)


Een tekst van de Wall of the Missing (SGLO - @P. Righart van Gelder)

Een tekst van de Wall of the Missing (SGLO – @P. Righart van Gelder)


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.