Honderden vliegtuigwrakken liggen op de bodem van het IJsselmeer en het Markermeer, vaak nog met stoffelijke resten van de bemanning erin. VVD-kamerlid Wybren Van Haga wil dat het Rijk gaat betalen voor de berging van deze vliegtuigwrakken.

Nabestaanden hebben pogingen ondernomen om het vliegtuigwrakken te laten bergen, maar tot nu toe tevergeefs. In Nederland wordt door de gemeente bepaald of een vliegtuigwrak geborgen wordt of niet. Vaak besluiten ze dit niet te doen, omdat een berging kostbaar is en de gemeente zelf voor een derde van de kosten opdraait. De rest wordt betaald door het Rijk.

Volgens kamerlid Van Haga moet dit anders. “Het grootste obstakel dat het nu niet lukt met bergen is dat we alles kapot hebben geregeld. De bureaucratie werkt in de hand dat het misgaat”, zegt Van Haga. Hij heeft minister Ollongren gevraagd een uitzondering te maken voor een lijst van dertig vliegtuigwrakken die geborgen moeten worden. Voor het bergen van die vliegtuigwrakken neemt het Rijk alle kosten voor haar rekening.

Johan Graas heeft het tot zijn missie gemaakt om vliegtuigwrakken in de Nederlandse wateren op te sporen. Hij vond tien jaar geleden de Short Stirling. “Het is een schandalige zaak die vliegtuigen nog niet geborgen zijn. Dat is echt niet te verkopen aan de nabestaanden na al die jaren. Die jongens zijn helden en verdienen een graf.”
‘Zij verdienen een echt graf’

Van Haga verwacht dat de uitzonderingsregeling voor het zomerreces geregeld is. “Niemand is hiertegen. Als je 75 jaar in de Nederlandse klei of het IJsselmeer hebt gelegen, is het wel tijd dat wij als Nederland ons aan onze morele plicht gaan wagen. Zij verdienen een echt graf.”

Bron & TV-opname: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/oorlogsvliegers-in-vliegtuigwrakken-verdienen-een-echt-graf/


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.