Dirk Munk uit Groningen heeft nog 1.500 euro nodig om een monument aan het Paterswoldsemeer te plaatsen voor drie Britse piloten. De onthulling ervan is daarom uitgesteld van 4 mei naar ergens in augustus.

Een aantal maanden geleden begon Munk een crowdfundingsactie voor het monument.
Neergeschoten

De drie piloten kwamen op 8 augustus 1941 om het leven toen hun bommenwerper, een Engelse Hampden AE185, werd neergeschoten. Die kwam terecht op de oostelijke oever van het Paterswoldsemeer.

De Canadees Henry Law, en de twee Engelsen Peter Francis Barclay Orwin en George Albert Cowell overleefden het niet. De piloot Eric Cyril Maskell kon op het laatste moment met zijn parachute uit het vliegtuig springen.
Opsporen

“De laatste jaren heb ik met veel moeite de families van al deze mensen weten op te sporen, en ik heb goed contact met ze”, zegt Munk. “Meer dan een jaar geleden kreeg ik het idee om een gedenkteken voor de crash en deze mensen op te richten.”

Alles is rond, volgens Munk. Hij heeft er zelfs een plaats voor bedacht op een mooie plek aan de Hoornse Dijk, en er is toestemming voor verleend. “Alleen het geld is een probleem, het gedenkteken moet zo’n € 3000 kosten, en er is pas de helft binnen, ondanks eerdere crowdfunding acties via de lokale krant en omroepen.”

Bron:
RTV Noord


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.