DEN BOSCH – Drie ton staal,een vleugeloverspanning van tien meter. Kunstenaar Bart Somers bouwt een ‘vliegtuig’ in de werkplaats van Paul van Dongen in Den Bosch.

Een vlinder met een spanwijdte van vier meter en een paard van zes meter hoog: Somers en Van Dongen werkten al vaker samen aan zware, stalen kunstwerken. Ook de dertien meter hoge uil langs de A2 komt uit Piet’s Fabriek, de werkplaats van Van Dongen aan de Poeldonkweg in Den Bosch. ,,Doordat ik werk met jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunnen we zulke projecten realiseren. Ze doen hier zonder tijdsdruk werkervaring en ritme op.”

Somers: ,,Omdat mijn werkplaats in Heusden te klein is, wijk ik voor het bouwen van dit nepvliegtuig uit naar deze plek. Bovendien voelen ze me hier haarfijn aan. In alle rust en met wederzijds begrip kunnen we het vliegtuig bouwen.”

De voorgelaserde delen van het geraamte van een van de vleugels, goed voor een lengte van 4,5 meter zijn al in elkaar gelast. Ook enkele voorgewalste delen van de bovenkant staan klaar voor montage. ,,De onderkant wordt niet afgedekt. Geheel naar mijn stijl krijgt het vliegtuig een ‘transparant, spannend karakter’. Je kunt zien hoe het kunstwerk is opgebouwd.”
Hufterproof

De kunstenaar geeft aan dat hij het materiaal ‘als geen ander begrijpt’. ,,Ik zit in staal, heb mijn werkplaats in een scheepswerf en woon op een stalen boot. Bovendien is het in deze vorm hufterproof.” Het vliegtuig naar voorbeeld van een Messerschmitt Bf 109 wordt tien meter breed, negen meter lang en weegt zo’n drieduizend kilo. Met een trapje kan straks plaats worden genomen in de cockpit. ,,Dat worden selfies”, lacht Van Dongen.
Schijnvliegveld

Op 26 oktober, tijdens de herdenking van 75 jaar bevrijding, krijgt het vliegtuig een plaats op een schijnvliegveld in Riel. Met dit soort nepvliegvelden probeerden de Duitsers de Engelsen, die in de Tweede Wereldoorlog op weg waren naar vliegbasis Gilze-Rijen, te misleiden.

Somers legt uit dat het vliegtuigproject mede door de maximale donatie (25.000 euro) van het Prins Bernhard Buurtcultuurfonds Noord-Brabant kan worden uitgevoerd.

Van Dongen en Somers benadrukken dat het een uitdagend project is maar dat de achterliggende sociale gedachte in de werkplaats kan wedijveren met de omvang van het kunstwerk.

Bron: Brabants Dagblad 3 april 2019


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.