ALPHEN AAN DEN RIJN – De eerste subsidie uit het Erfgoedfonds van Alphen aan den Rijn gaat naar het project over de Halifax-bommenwerper die nabij de Dijksloot is neergestort. Alphenaar Gerrit Vos heeft jarenlang gestreden om het monument te realiseren.

In 2015, precies 70 jaar na de bevrijding, heeft Studio Alphen een documentaire gemaakt over Gerrit Vos. De Alphenaar zag in de nacht van 16 op 17 juni 1944 een Canadese Halifax-bommenwerper neerstorten bij de Dijksloot in Alphen aan den Rijn. Op de plek waar nu winkelcentrum De Herenhof staat. Het vliegtuig werd daarvoor beschoten door een Duits gevechtsvliegtuig waarna het in brand vloog.

Bij de crash van vlucht MZ297, onder leiding van de 22-jarige piloot Earl Stewart Dwyer, kwamen alle zeven bemanningsleden om het leven. Zes Canadezen en een Engelsman. Vos heeft jarenlang gestreden voor een monument ter nagedachtenis aan de bemanningsleden. ‘Ik vind dat op z’n plaats. Die jongens hebben hun leven gegeven, kort gezegd. Dat moet in herinnering blijven, wat er gebeurd is allemaal’, vertelde Vos in de documentaire.

De crash maakte een enorme indruk op Vos, zeker naarmate hij ouder werd. ‘Ik heb zelf kinderen en kleinkinderen, die dezelfde leeftijd hebben als de bemanningsleden destijds. De jongste was twintig en de oudste nog geen dertig jaar oud. Ze hadden nog een heel leven voor zich.’

Informatiebord en graffitischildering
Binnenkort verschijnt er een informatiebord nabij winkelcentrum De Herenhof met informatie over de omgekomen bemanningsleden. Daarnaast wordt een graffitischildering geplaatst. In totaal krijgt het project, mede ondersteund door de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn, 2.200 euro uit het Erfgoedfonds.

Bekijk hieronder de documentaire ‘Tweede Wereldoorlog – Het verhaal van Gerrit Vos’, gemaakt door Studio Alphen in 2015.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.