POORTVLIET – Dat Poortvliet de Tweede Wereldoorlog niet ongeschonden is doorgekomen, kunnen inwoners en toeristen sinds woensdag lezen op een informatiebord aan de Smidsstraat.

Het is het eerste van in totaal 22 toeristische informatieborden die door heel de gemeente Tholen komen te staan. Het exemplaar in Poortvliet werd onthuld door wethouder Hommel. De borden bevatten informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals de Vliedberg in Westkerke, de haven van Tholen en de bunkers in Stavenisse.

Onbewoonbaar
Zware onderwerpen worden niet geschuwd, zo toont het bord in Poortvliet. In dat dorp stortte op 3 maart 1945 een onbemand V1-vliegtuig neer in de driehoek tussen de Smidsstraat, de Stoofstraat en de Zuidelijke Achterweg. De explosie die volgde, maakte twintig huizen onbewoonbaar en kostte vier inwoners het leven. Op het bord staan hun namen: Benjamin Reeders (43 jaar), Goozina Reeders-Lindeboom (41), Wilhelmina Reeders (53) en Boelle Lindeboom (79). Enkele nabestaanden woonden woensdag de onthulling van het bord bij.

De onbemande V1 werd in eerste instantie door de Duitsers gebruikt om Engeland aan te vallen. Later werd Antwerpen het doel. Daarmee kwam Tholen in de vuurlinie te liggen. Tussen november 1944 en maart 1945 zijn in de gemeente liefst 42 exemplaren neergestort.

Bevrijding
Dat in Poortvliet ‘slechts’ vier slachtoffers vielen, komt doordat nog niet alle geĆ«vacueerde inwoners waren teruggekeerd na het door de Duitsers onder water zetten van het eiland in februari 1944. Na de bevrijding van Tholen, eind 1944, keerden de inwoners langzaam terug.

Source: AD

Categories: News

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.