GILZE EN RIJEN – Liefhebbers van oude vliegtuigen konden vrijdagmiddag hun hart ophalen op vliegbasis Gilze-Rijen. Tenminste, als degenen die waren uitgenodigd op de 50e verjaardag van de Koninklijke Luchtmacht ‘Historische Vlucht’.

Deze KLuHV is een volwaardig vliegend museum van vliegtuigen uit vooral de Tweede Wereldoorlog. Namen als de Spitfire en de B-25 Mitchell bommenwerper zijn bij veel leken ook wel bekend, maar ook een aantal lesvliegtuigen als Harvards, Cessna’s, Fokkers en Pipercubs behoort tot de vloot.

Er staat zelfs een Stinson in een van de hangars, ooit toebehorend aan Prins Bernhard. Helaas moest de kist van de opa van onze koning vrijdag door een defect aan de grond blijven. Ook de imposante Mitchell bommenwerper is nog niet klaar om weer te vliegen, maar de rest ging allemaal het luchtruim in. In formaties tot maximaal vier vliegtuigen vlogen ze een aantal keer over de genodigden, om daarna weer veilig op de basis terug te keren.

Het zijn door hun leeftijd kwetsbare toestellen, en de ongeveer 280 vrijwilligers doen hun uiterste best om ze luchtwaardig te houden. Een van de belangrijkste redenen is omdat de kisten een actieve rol speelden gespeeld bij het verdedigen of herwinnen van de vrijheid van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder op: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/historische-vlucht-gilze-rijen-viert-50-jarig-jubileum-ouderwets-gebrom-boven-vliegbasis-gilze-rijen~abb76df2/?fbclid=IwAR3a6T6inGitxDic-ThCB9nR-3nogZtY_UEpTJiLrzBEJgXTpxT3zdQ-pPA&referrer=https://l.facebook.com/


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.