Het historische amfibievliegtuig Catalina moet in Nederland blijven en daar moet minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor zorgen. Dat vinden een aantal partijen die zich inspannen om het vliegtuig in Nederland te houden.

De tijd begint te dringen: de Catalina staat al enige tijd te koop en de huidige eigenaar heeft een mondelinge overeenkomst met een potentiële Amerikaanse koper. Op 9 oktober staat de overdracht gepland. Maar het vliegtuig is van zulke historische waarde voor Nederland, dat het hier moet blijven. Dat vinden een aantal organisaties zoals Erfgoedvereniging Heemschut, de Koninklijke Stichting Defensiemusea en de Nationale Federatie Historische Luchtvaart. Zij hebben de minister een brandbrief gestuurd met de vraag het vliegtuig van 1,5 miljoen euro te kopen.

De Catalina is een type vliegtuig dat tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië veel door de marine werd gebruikt. Oud-marineofficier Theo Doorman (83) vindt het tragisch dat het vliegtuig mogelijk niet meer in Nederland te zien is. Het vliegtuig heeft voor hem een speciale waarde. Nadat zijn vader in 1942 overleed, werd Doorman met zijn moeder geëvacueerd door een Catalina vanaf het eiland Java naar Australië.

Eigenaar hoopt dat vliegtuig in Nederland blijft
Het vliegtuig staat nu op het vliegveld in Lelystad, maar kan niet vliegen vanwege problemen met de motor. Het is het laatst overgebleven exemplaar dat nog kan vliegen. “Ik hoop van harte dat het vliegtuig in Nederland kan blijven, maar het is voor mij nu te duur om hem te houden”, zegt Arjen Dros, de eigenaar va het vliegtuig.

Ook Christian Pfeiffer van Erfgoedvereniging Heemschut vindt het vliegtuig heel belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. “Het is een deel van ons erfgoed. Ongeveer tachtig van deze toestellen hebben voor Nederland gevlogen. Dat moet bewaard blijven”, zegt hij.

Onderhoudskosten
In de laatste twintig jaar heeft de Stichting Exploitatie Catalina de kosten voor het onderhoud van het vliegtuig op zich genomen, maar de stichting kan de financiën niet meer opbrengen. Als de minister het vliegtuig koopt, zijn de Koninklijke Stichting Defensiemusea en de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht bereid de onderhoudskosten op zich te nemen.

Reactie minister Ingrid van Engelshoven:
We begrijpen het pleidooi om dit vliegtuig dat tijdens WOII voor de Amerikaanse marine gevlogen heeft, in Nederland te houden. Minister Van Engelshoven kijkt graag mee naar de mogelijkheden. De minister vindt dat ook andere partijen dan moeten bijdragen in de kosten voor aankoop en het onderhoud en exploitatie. Iedereen moet het wel echt willen. We zijn in gesprek met de betrokken partijen. Overigens zou het toestel in de VS in zeer goede handen terecht komen.

Bron: Een Vandaag 26 september 2018


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.