Door: Peter Grimm, Elsloo
Het hing al een tijd in de lucht, maar nu verschijnt dan toch in april de herdruk van Vliegvelden in Oorlogstijd. Als bekend heeft een werkgroep van de SGLO hier zo’n twintig jaar aan gewerkt. Het standaardwerk kon worden gerealiseerd dankzij intensieve samenwerking met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), zodat een werkelijk fraai boek ontstond. De eerste oplage was in een mum uitverkocht en het lijvige werk brengt antiquarisch inmiddels meer dan 100 euro op. Dat is een duidelijk signaal dat er nog steeds veel vraag naar bestaat.

Sinds de verschijning in 2009 heeft het onderzoek niet stil gestaan en af en toe ontvingen de betrokkenen ook zinvolle opmerkingen over de inhoud. Al lezend ontdekten wij bovendien hier en daar – helaas – wat kleine ongerechtigheden in de zeer gedetailleerde tekst en een enkele illustratie was achteraf niet gelukkig gekozen. Alles bijeen genomen was er reden voor een herziene tweede druk. Daarin zijn geen ‘nieuwe’ vliegvelden beschreven, zoals in de publiciteit is gemeld, maar er kon wel een reeks van verbeteringen worden aangebracht. Bovendien is een andere omslag ontworpen.
Zoals dat gaat was het uiteindelijk veel meer werk dan iedereen dacht, maar over het resultaat mogen alle betrokkenen – opnieuw – zeer tevreden zijn. Wie nog geen kans zag de hand te leggen op dit boek, heeft nu de gelegenheid zijn bibliotheek te verrijken.

Peter Grimm, Erwin van Loo, Rolf de Winter, Vliegvelden in oorlogstijd – Nederlandse vliegvelden tijdens bezetting en bevrijding, Amsterdam, uitgeverij Boom, 2017 (2), ISBN 9789058756268, prijs € 45.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.