Lelystad, 12 juni 2019 – Vandaag heeft Luchtvaartmuseum Aviodrome, onderdelen van een uniek historisch vliegtuig, de Pander EC60, in ontvangst genomen. De schenking is gedaan door Groningen Airport Eelde, waar de Pander tijdens werkzaamheden werd ontdekt.
Dit erfgoed wordt in de collectie van Aviodrome opgenomen.

Restanten van de Pander (Foto: Aviodrome)

Raymond Oostergo, Manager collectie- en vliegoperaties bij Aviodrome: ‘’De komst van Pander EC60 is een zeer welkome uitbreiding op onze collectie. Vliegtuigen van Pander, een Nederlandse bouwer in de beginjaren van de luchtvaart, ontbraken tot op heden in onze collectie. Het verhaal achter dit specifieke vliegtuig, gevonden op Groningen Airport Eelde, maakt het een unieke schenking.’’.

1931, de laatste vlucht
Er zijn meerdere onderdelen van het vliegtuig gevonden. Onder andere een kleine stermotor, stukken hout, wielen met spaken en pedalen leidden naar de resten van het type vliegtuig Pander. Een duik in het archief wijst uit naar het verhaal over piloot Haijo Hindriks. Een pionier in de Nederlandse luchtvaart en medegrondlegger van vliegveld Eelde. Op 9 juni 1931 stortte hij met zijn vliegtuig neer op Groningen Airport Eelde en overleed hij aan zijn verwondingen. Zijn vliegtuig, een Pander EC60 met de rompcode PH-AEV, is vervolgens voor nader onderzoek opgeslagen in een van de hangars. Tijdens een inval in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog is de hangar vernietigd, waarna de wrakdelen in een bomkrater zijn gestort.

Gevonden tijdens werkzaamheden
Tijdens de voorbereidende werkzaamheden van de bouw van een zonnepark bij Groningen Airport Eelde zijn er wrakstukken van een Pander EC 60 gevonden. Er zijn meerdere onderdelen gevonden van het in 1931 neergekomen toestel. De vondst werd gedaan in de ondergrond op het middenterrein van de luchthaven, tussen het platform en de taxibaan.

Links: Coen Cornelissen, van Explosive Clearance Group BV en rechts Raymond Oostergo van het Aviodrome
(Foto: Aviodrome)

Berging met voorzorgsmaatregelen
Aanleiding van de vondst is het bodemonderzoek ter voorbereiding op de aanleg van het zonnepark op Groningen Airport Eelde. De organisatie ECG (Explosive Clearance Group) heeft in opdracht van GroenLeven en Groningen Airport Eelde een inspectie uitgevoerd om te controleren op ondergrondse munitie, die risico’s zouden kunnen vormen voor het bouw- en ontwikkeltraject van het zonnepark. Coen Cornelissen, ECG Group: ‘’De wrakstukken van het vliegtuig zijn een unieke vondst met een bijzonder verhaal. Het is fantastisch dat we de geschiedenis op die manier heel dichtbij kunnen halen’’

Bron: Aviodrome

Categories: News

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.