De Luchtmachtdagen die in de zomer van 2017 op de basis Volkel gehouden zouden worden, gaan niet door. Het evenement kost Defensie te veel tijd en mankracht.

Toekomstig commandant Rob van den Heuvel van de vliegbasis Volkel zei woensdag dat door de missies in het buitenland de inzetbaarheid van F16’s en helikopters is uitgeput. Van den Heuvel neemt het commando over op 1 november.

Deze zomer trok het evenement in Leeuwarden in totaal 280.000 mensen. Volgens een woordvoerder van Defensie kost dit evenement enorm veel tijd en mankracht.

Volgens hem speelt geldgebrek geen enkele rol, maar wil Defensie een adempauze inlassen en de brede inzet van de luchtmacht herstellen. Na de inzet in onder meer het Midden-Oosten “is een adempauze nodig om alles weer op orde te krijgen”.

Er wordt onder meer tijd uitgetrokken voor trainingen. Zo zal de luchtmacht in 2017 meedoen aan een grote Amerikaanse luchtmachttraining. Ook bewaakt de Nederlandse luchtmacht in het eerste kwartaal van komend jaar het luchtruim van de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.
Werving

Defensie gebruikt de Luchtmachtdagen onder meer voor de werving van personeel. Van den Heuvel zegt dat het leger nog steeds op zoek is naar goed personeel maar dat er andere manieren gevonden moeten worden om aan mensen te komen. Sowieso waren de Luchtmachtdagen niet het meest aangewezen evenement om te werven, aldus een woordvoerder.

Ook in 2018 zullen er geen Luchtmachtdagen zijn. De Nederlandse marine, landmacht en luchtmacht organiseren twee keer per drie jaar een grootschalig evenement. De luchtmacht was dit jaar en volgend jaar aan de beurt. Door het overslaan van volgend jaar zullen de eerstvolgende Luchtmachtdagen pas mogelijk in 2019 te bezoeken zijn.

Bron:
NPO/Nu.nl

Categories: News

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.