In een loods in Brandwijk wordt gesleuteld aan motor van een gecrashte bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Na ruim zeventig jaar zijn motor en propeller vorig jaar uit een weiland opgegraven in de polder Brandwijk. De vliegtuigrestanten worden opgeknapt om onderdeel uit te gaan maken van een oorlogsmonument. “In de klei is motor heel goed geconserveerd, waardoor zelfs de lak er nog op zit. We kunnen wel zien dat die in brand is gevlogen”, vertelt monteur Jaap van Renswoude.

De wrakstukken vertellen het verhaal van de vliegtuigcrash in mei 1944. Van twee kilometer hoogte valt een Britse Lancaster-bommenwerper neer in een weiland. Aan boord waren zeven jonge vliegeniers. Ze waren op de terugweg van een bombardement op Duisburg. (SGLO T3686)

Duitse nachtjager
“Er kwam een Duitse nachtjager, die heeft ze opgemerkt, is eronder gaan vliegen en heeft ze beschoten, waarbij het toestel in brand vloog en ontploft is”, vertelt Arjan Wemmers van de Stichting oorlogsmonument Molenaarsgraaf-Brandwijk.

Kleine put
Alleen de piloot overleeft de crash. Tijdens de Duitse bezetting krijgen de zes omgekomen Britse bemanningsleden een oorlogsgraf. De zware wrakstukken blijven achter in een weiland. “Het enige dat je zag tijdens de herfst en winter was een kleine put in het gras”, vertelt Wemmers.

Ruim zeventig jaar na de crash lukt het om de laatste wrakstukken te bergen en zijn ze overgebracht naar een loods om gerenoveerd te worden. “Ik vind het heel leuk: waar horen alle onderdelen om zo’n compleet mogelijk beeld te krijgen van hoe zo’n motor destijds in de Lancaster gemonteerd heeft gezeten”, zegt Jaap.

Monument
De restanten van de bommenwerper worden een oorlogsmonument in Brandwijk dat volgend jaar mei wordt onthuld. Wemmers: “Het vertelt zijn eigen verhaal. Het is een stuk oud ijzer met een triest en bijzonder verhaal”.

Bron: RTV Rijnmond


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.