Afgelopen zondag 21 januari was het precies vijfenzeventig jaar geleden dat de Lancaster W4335 PM-F van het 103e squadron midden in het centrum van Enschede neerstortte. Op de plek van de crash staat tegenwoordig het Muziekcentrum. En hier werd zondag een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanning: vier Britten en drie Australiërs.

Enschede – Op de heenweg naar Duitsland werd de Lancaster boven Enschede onderschept door een Duitse nachtjager van vliegveld Twente. Na enkele lange salvo’s van het Duitse boordgeschut werd de bommenwerper in brand geschoten, om vervolgens middenin de binnenstad neer te stortten, bovenop de villa van de familie Ledeboer aan de Noorderhagen. De familie was die avond weg, waardoor er onder de bevolking slechts één gewonde viel.

Enschede ontsnapte die dag aan een veel grotere ramp. De bommenwerper had naast een lading brandbommen een twee ton zware Blockbusterbom aan boord. Een bom als deze was ontworpen om in een keer een hele woonwijk weg te vagen. De bom ontplofte wonderwel niet tijdens de crash, maar is waarschijnlijk opengespleten en vervolgens opgebrand. Als deze bom wel was ontploft, dan had het centrum van Enschede er nu heel anders uitgezien.

Tijdens een indrukwekkende bijeenkomst in het Muziekcentrum is zondag een plaquette onthuld, die herinnert aan de tragedie. De opkomst van de Pipes & Drums band en de vaandeldragers van de British Legion zorgden voor kippevel bij de aanwezigen aan het begin van de bijeenkomst. Initiatiefnemer Eric Heijink benadrukte dat het zoveel jaar na de oorlog zeker niet te laat is om een dergelijke plaquette te onthullen.

“De vrijheid zoals deze met name in het muziekcentrum wordt gevierd heeft zijn prijs en de bemanning die op deze plek is omgekomen heeft die prijs betaald”, aldus de Enschedeër. De plaquette werd onthuld door Wing Commander Elsley van de Australian Defense staff in Londen.

Nabestaanden konden helaas niet aanwezig zijn bij de bijeenkomst, maar de familie van de piloot stuurde wel een dankwoord. Burgemeester Van Veldhuizen trok een parallel met de stolpersteine, waarvan er inmiddels meer dan honderdvijftig in de stad zijn geplaatst. Nu er steeds minder mensen zijn die uit eigen hand het verhaal over het wegvoeren van joden en zigeuners kunnen navertellen is het belangrijk dat deze verhalen op andere manieren worden verteld. De plaquette die recentelijk is onthuld zal daar zeker bij helpen.

Bas Maathuis, bestuurslid van de Studiegroep Luchtoorlog, belichtte de Duitse kant van het verhaal door de Duitse radiotelegrafist Gampe te citeren, die samen met piloot Kleinhenz verantwoordelijk was voor het neerhalen van de Lancaster. Maathuis: “Het contrast kon niet groter zijn; terwijl na de crash de bemanningsleden van de Lancaster tussen de brokstukken het leven hadden gelaten, werd er op nog geen vijf kilometer afstand op vliegveld Twente feest gevierd om het neerhalen van de geallieerde bommenwerper.”

Na de onthulling werden kransen gelegd door de burgemeester en vertegenwoordigers van de Britse en Australische ambassades en strijdkrachten. De plaquette zal binnenkort naast de hoofdingang van het Muziekcentrum aan de buitenmuur worden bevestigd.

Bron: huisaanhuisenschede


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.