Vandaag (1 november) is het archief van de Engelandvaarders overgedragen aan het Nationaal Archief.
Engelandvaarders
Dankzij de film en de musical Soldaat van Oranje heeft iedereen inmiddels wel een beeld van de Engelandvaarders: dappere Nederlanders die de gevaarlijke tocht vanuit het bezette Nederland naar Engeland maakten om van daaruit actief deel te nemen aan de strijd tegen nazi-Duitsland. Koningin Wilhelmina ontving haar helden persoonlijk om hun verhalen te horen en te vernemen hoe het in het bezette vaderland ging.
Van ‘Oranje Haven’ tot Genootschap Engelandvaarders
Al in Londen richtten Engelandvaarders een eigen club op, toepasselijk ‘Oranje Haven’ genoemd. Maar ook na de bevrijding wilden ze onderling contact onderhouden en organiseerden ze reünies. De eerste vond plaats op paleis Het Loo met koningin Wilhelmina, ‘de moeder’ van de Engelandvaarders in het middelpunt. In de jaren zestig ontstond bij sommigen de behoefte om de vroegere onderlinge band te herstellen of te verstevigen. Ook wilden ze de idealen van de Engelandvaarders, ‘durf, fantasie, zelfopoffering voor de vrijheid, en rebellie tegen zwakheden’, overdragen op de jeugd. In 1969 richtten ze daarom het Genootschap Engelandvaarders op.
Een rijk archief
In zijn lange bestaan vormde het Genootschap een rijk archief, dat nu is overgedragen aan het Nationaal Archief. Het bevat stukken over het genootschapsbestuur, de ledenadministratie en over activiteiten als reünies, herdenkingen en de uitgave van het belangrijke tijdschrift De Schakel. Behalve gepubliceerde reisverhalen (in De Schakel of in boekvorm) worden ook ongepubliceerde ontsnappingsverhalen en memoires van Engelandvaarders in het archief bewaard. Bovendien hebben enkele Engelandvaarders persoonlijke documenten – zoals brieven, fotoalbums en dagboeken – aan het Genootschap geschonken. Deze documenten gaan terug tot de oorlogsjaren. Het archief vormt zo een onuitputtelijke bron voor onderzoek naar een belangrijke episode uit de Nederlandse geschiedenis.
Bron:
Ga het na
0 Comments