Afgelopen weekend vond in Engeland de Royal International Air Tattoo (RIAT) plaats op Fairford, gelijktijdig vond op Duxford de Flying Legends airshow plaats. Met een bustour heb ik beide vliegshows bezocht. Van beide vliegshows volgt nog een verslag, vooruitlopend daarop wil ik jullie vertellen over mijn bijzondere ontmoeting met een veteraan op Duxford.

Het bord bij de tent (@P. Righart van Gelder)

Het bord bij de tent (@P. Righart van Gelder)

Op de luchtvaartmarkt stond een tent die mijn aandacht trok. Hier bleken vijf veteranen te zitten die bij donatie van £ 10,00 voor het Bomber Command Memorial een item naar keuze signeerde. Er stond een bordje bij met de namen en de squadrons waar ze dienden. Bij drie van hen stond dat ze POW waren geweest. Ik besloot de namen op te zoeken in het online verliesregister op mijn telefoon, ook al achtte ik de kans niet heel groot, misschien was er één in Nederland neergekomen. De eerste twee namen gaven geen resultaat, ik was dan ook verbaasd dat de derde naam wel voor kwam in ons verliesregister. Toen ik de verlieskaart van Halifax NR248 (SGLO T4818) opende werd de verbazing alleen maar groter toen ik zag dat de naam van de enige overlevende overeenkwam met de aanwezige veteraan.
Nieuws 2016-07-11_03 T4818Ik besloot terug te lopen naar de andere kant van Duxford waar de meeste van mijn spullen lagen en mijn programmaboekje lag. Met mijn programmaboekje ben ik vervolgens teruggelopen naar de tent om deze te laten signeren. Bij binnenkomst van de tent werd ik door een van de begeleiders aangesproken. Ik liet de verlieskaart zien, legde uit wie ik ben en wat wij als Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 doen en dat ik bijzonder geinteresseerd was in Dhr. Wagner. Na de gevraagde donatie en de eerste paar krabbels was het de beurt aan Dhr. Wagner om te signeren.

Henry Wagner op 10 juli 2016 (@P. Righart van Gelder)

Henry Wagner op 10 juli 2016 (@P. Righart van Gelder)

Ik vertelde hem dat ik uit Nederland kwam en wist dat hij in ons land was neergekomen. Ook vroeg ik hem of hij zich nog iets kon herinneren van die onfortuinlijke nacht van 17 op 18 december 1944. Hij wist zich nog te herinneren dat een sterke NNW-wind hem achter de Duitse linies deed afdrijven aan zijn parachute. Ook wist hij me te vertellen dat hij pas na 6 dagen werd opgepakt. Na nog een foto nam ik afscheid, inmiddels was de rij achter me aardig opgestroopt…

Programmaboekje Flying Legends 2016 (@P. Righart van Gelder)

Programmaboekje Flying Legends 2016 (@P. Righart van Gelder)

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.