Vandaag naar de expositie “De Aanval” geweest. Deze expositie verteld het verhaal wat vooraf afspeelde aan het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Hiermee is Nederland het enigste land wat ooit capituleerde dat is gebombardeerd.

e expositie mei 1940, vijf dagen strijd om Rotterdam wordt gedomineerd door de grote, dreigende vorm van een Heinkel, de bommenwerper die de stad verwoestte. Enorme projecties, persoonlijke verhalen en originele objecten laten de strijd vanuit drie perspectieven zien: de verwarring bij de bewoners, het verzet van de Nederlandse militairen én de ervaring van de Duitse soldaten.

Deze niet eerder vertoonde aanpak is mogelijk door samenwerking van Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en het Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow (MHM).

RDM Campus (Foto: Wienerberger.nl)

RDM Campus (Foto: Wienerberger.nl)


De expositie is van opzet erg groot. Er moest dan ook een tijdelijke locatie gezocht worden voor deze expositie. De locatie werd gevonden in een Onderzeebootloods op het voormalige RDM terrein in Rotterdam. Door over het voormalig RDM terrein te rijden maak je een mooie reis terug in de tijd.
Casa C-2.111B (Collectie P. Kaathoven)

Casa C-2.111B (Collectie P. Kaathoven)


De tentoongestelde Heinkel He 111H-16 is een in licentie gebouwde CASA C-2.111B met registratie B.2L-117. Het vliegtuig is gebruikt in 1969 in de Film “Battle of Britain” uit 1969. De CASA is eigendom van Luchtvaart Museum op vliegveld Berlin-Gatow. Het is geschilderd in Luftwaffe camouflagekleuren en voert de registratie “G1+AD”
Close-up van de neus (Collectie P. van Kaathoven)

Close-up van de neus (Collectie P. van Kaathoven)


Ik vond de expositie dramatisch, dynamisch en interactief. Weer veel geleerd over deze steeds minder onderwezen materie……..

Peter van Kaathoven


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.