Het bergen van een vliegtuigwrak in Pey-Echt duurt naar verwachting zeker drie weken.

Zondag werd bekend dat op 16 september begonnen wordt met de berging van de in 1942 neergestorte bommenwerper.

Bommen
Mochten er ook nog duizendponders gevonden worden, dan zou de berging nog langer kunnen duren, zo denkt voorzitter Marleen Jennissen van de Stichting Berging Stirling W7630. Deze stichting maakt zich al ruim vier jaar sterk voor het bergen van het vliegtuig op het terrein van abdij Lilbosch. Bij de crash tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de voltallige Britse bemanning om het leven.

Stoffelijke resten
De Engelse Stirling is de eerste van zeker dertig tot vijftig vliegtuigwrakken in heel Nederland die de komende jaren geborgen worden. In alle gevallen liggen vermoedelijk ook nog de stoffelijke resten liggen van de bemanning in de grond.

Het verzoek om het vliegtuigwrak te bergen stuitte jaren op verzet. Zowel bij de gemeente, die het geld er niet voor had, als bij de paters van de abdij die de grafrust van de bemanning niet wilde verstoren.

Nabestaanden

De gemeenteraad van Echt-Susteren nam vorig jaar unaniem een motie aan waarin het college werd opgeroepen al het mogelijke te doen om de berging te faciliteren.
Het college is daarna opnieuw met de abt gaan praten. “Dat en het verzoek van de nabestaanden van de vier omgekomen mannen om hen te mogen bergen, heeft er toe geleid dat er toch toestemming is gegeven”, zegt Jennissen.

Twee voetbalvelden

Op 16 september wordt begonnen met graven op het terrein dat zo groot als anderhalf tot twee voetbalvelden. De nabestaanden zullen daar ook bij aanwezig zijn. Als er stoffelijke resten worden gevonden dan blijven die volgens Jennissen in ieder geval in Nederland. Waar ze worden begraven, is nog niet duidelijk. Een mogelijkheid is begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen waar al  gesneuvelde Britse soldaten liggen. “Maar het zou ook in Echt op het kerkhof kunnen of op het oorlogskerkhof in Nederweert bijvoorbeeld.”

Einde
Voor de stichting breken spannende tijden aan. Als de berging is voltooid, zit het werk erop en wordt de stichting Berging Stirling W7630 opgeheven.

Bron: Limburg 1


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.