De berging van tientallen vliegtuigwrakken met vermiste bemanningen uit de Tweede Wereldoorlog begint volgende maand. Op 16 september wordt gestart met de berging van de Britse Stirling bommenwerper, die crashte bij de abdij van Pey.

Dit heeft Defensie bekendgemaakt. Vanwege de capaciteit van de diensten van Defensie worden in principe drie vliegtuigen per jaar geborgen.

Ruim 5500
Het Rijk trekt in totaal 15 miljoen euro uit om in de komende jaren 30 tot 50 wrakken te bergen. Ze willen hiermee gemeenten ontlasten. “Het precieze aantal verloren vliegtuigen zullen we nooit weten. Het zijn er in ieder geval ruim 5500, waarvan een fors deel in de Nederlandse wateren”, vertelt deskundige Ivo de Jong over de totstandkoming van de lijst aan Defensiemagazine.nl.

Omgekomen bemanningsleden

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken liet vorig jaar weten in de eerste plaats recht te willen doen aan de wens van de nabestaanden van omgekomen bemanningsleden. Daarnaast noemt ze het een betekenisvol gebaar met het oog op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.

Bommenwerper
In Echt was al jaren discussie over de berging van het wrak. De Stirling W7630 bommenwerper werd in 1942 uit de lucht geschoten en kwam op een open veld in Echt terecht. Vermoedelijk liggen ook de resten van vier Britse bemanningsleden onder de grond. De gemeente Echt-Susteren heeft eerder een bergingsverzoek afgewezen. Ook omdat de eigenaar van de grond, de Abdij Lilbosch, vindt dat je een oorlogsgraf met rust moet laten.

Bron: Limburg 1


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.