West-friesland kent een oorlogsgeschiedenis van goed georganiseerd verzet. Door de ligging tussen de Engelse vliegvelden en het Duitse Ruhrgebied waren er veel vliegbewegingen boven de polder. Voornamelijk Engelse en Amerikaanse bommenwerpers en jachtvliegtuigen. In de loop van 1944 krijgt dat verzet steeds meer behoefte aan wapens.

In Westfriesland worden 6 droppingsites aangewezen. De site ‘Mandrill’ achter de boerderij van Jan Schipper aan de Grote Zomerdijk bij Wadway wordt het meeste gebruikt, 12 keer. Tevens zijn hier 2 geheim agenten gedropt. Bij Rustenburg komt het uiteindelijk tot een dramatische confrontatie tussen het verzet en de Duitse bezetters.

In Westfriesland zullen uiteindelijk ongeveer 40 vliegtuigen neerstorten, merendeel Brits en Amerikaans. De laatste is de Spitfire van de Poolse Sergeant-vlieger Józef Prętkowsky die op 12 april 1945 bij een aanval op een krijgsboot nabij Kolhorn geraakt wordt door afweergeschut. In een poging om een noodlanding te maken verongelukt hij op een stuk bouwland van Piet Kistemaker in Abbekerk.

Deze, en andere verhalen uit de streek zullen op zaterdagavond 30 april in het Groene Kerkje te Lambertschaag verteld worden door ingewijden. Er zijn drie sprekers die ieder een ander deel uit die geschiedenis toelichten.

Contact
Het Groene Kerkje

Noordeinde 30
1658CB LAMBERTSCHAAGinfo@hetgroenekerkje.nl

Openingstijden
Za 30 april 2022 20:15 – 22:30 uur.

Categories: News

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.