MUIDEN – Stichting Halifax Monument Muiden onthult op 1 mei 2020 het monument voor de op 1 mei 1943 neergestorte bommenwerper tussen Muiden en Muiderberg.

Het monument zal om 16.00 uur worden onthuld op de kruising Zuidpolderweg-Mariahoeveweg.

Oprichter van de stichting, Guus Kroon, kwam begin 2018 met het plan om een monument op te richten voor de Halifax bommenwerper die is neergestort in de Noordpolder te Muiden. Aldus Kroon, viel het hem op dat er overal langs het IJsselmeer wel monumenten stonden voor neergestorte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Hij vroeg zich af: ”Waarom niet in Muiden?”

In korte tijd heeft hij 4 enthousiastelingen bij elkaar weten te brengen die het project tot een goed einde willen brengen.

Oorspronkelijk was het plan om het monument in 2019 te onthullen, maar dat was niet haalbaar door de lange termijn die nodig is om alle vergunningen voor elkaar te krijgen. Wel is het gelukt om in maart 2018 een plaquette met de namen te plaatsen op het landhek van het weiland waar de bommenwerper is neergestort.

Aan boord bevonden zich 7 bemanningsleden. Helaas heeft niemand de crash weten te overleven.
Twee bemanningsleden zijn tijdens de crash gesneuveld, de overige 5 zijn per parachute uit het vliegtuig gesprongen. Helaas kwamen zij allen in het IJsselmeer terecht en verdronken. Eén bemanningslid wordt tot op heden vermist, sergeant William Louth.

Op 1 mei zal het monument worden onthuld door de burgemeester van Gooise Meren, Han ter Heegde. Bij deze plechtigheid zullen diverse nabestaanden aanwezig zijn. Zij krijgen naast het monument ter ere van hun familielid ook kleine brokstukjes mee van de bommenwerper. Deze zijn onlangs nog gevonden in het weiland waar het toestel is neergestort.

David van Coolwijk, de onderzoeker van de stichting, houdt een website en een Facebookpagina bij waar hij het laatste nieuws vermeldt met betrekking tot de bouw van het monument en zijn zoektocht naar de nabestaanden van de neergestorte bommenwerper. Hij zoekt op dit moment nog 2 families, maar zoals het er nu naar uitziet is de familielijn bij de sergeants Crawford en Shepherd opgehouden. Op dit moment is in Engeland nog wel een onderzoeker bezig in de archieven om te bekijken of er toch nog familieleden te vinden zijn in de hoop hen nog op tijd uit te kunnen nodigen voor de onthullingsceremonie.

Om het monument gereed te krijgen zoekt de stichting nog wel mensen die bereid zijn een bedrag te doneren voor de bouw van het monument. “Zo’n monument bouwen kost nu eenmaal veel geld.” aldus Guus Kroon. “Veel hebben wij al uit eigen zak betaald, maar we komen toch nog wat te kort, daarom doen wij nu een beroep op de gemeenschap, men krijgt er een mooi monument voor terug!”

Als men informatie zoekt over de stichting kan men terecht op: www.halifaxmonumentmuiden.nl


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.