De ‘Jayhawk’ voor take off (foto Erwin de Mooij)

Op 26 september 2019 zal het precies 75 jaar geleden zijn dat een Amerikaanse B-17 bommenwerper in Lisse is neergestort. Wij zullen dit herdenken op 7 september 2019 in en nabij de r.-k. kerk H.H. Engelbewaarders, Heereweg 457 in Lisse.

Op 15 september 2012 werd er in Lisse, in de voortuin van de H.H. Engelbewaarderskerk, een monument onthuld ter nagedachtenis aan de crash van een Amerikaanse B-17 bommenwerper.
Het vliegtuig met 9 bemanningsleden was op 26 september 1944 op de terugreis van een missie naar Osnabrück (Duitsland) toen het geraakt werd nabij IJmuiden door Duits luchtafweergeschut. Uiteindelijk stortte de bommenwerper met de naam ‘Jayhawk’ nabij de buurtschap De Engel, gemeente Lisse, neer. Twee inzittenden kwamen om het leven, vier wistener te ontsnappen en onder te duiken dankzij de hulp van de lokale bevolking en het verzet en drie inzittenden werden krijgsgevangen gemaakt.

Op 7 september bent u allen vanaf 13.00 van harte welkom in de r.-k. kerk H.H. Engelbewaarders, Heereweg 457 in Lisse. Wij zullen hierbij de crash herdenken en de impact die de crash heeft gehad op de bemanningsleden en alle andere betrokkenen voor wie hun leven voorgoed veranderden. Sprekers in de kerk zullen zijn: burgemeester van Lisse mevrouw Lies Spruit, de heer P. Hoekstra ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika in Nederland, dochter van Sgt. William Goodfellow (bemanningslid) mevrouw S. Goodfellow, hoofd Operationele Dienstverlening van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie de heer P.E. van Loo en een toespraak door de president van de veteranenorganisatie van de 457th Bomb Group Association in Amerika.

Na de bijeenkomst in de kerk zal het tweede gedeelte zich afspelen in de tuin van de r.-k. kerk H.H. Engelbewaarders. Hier zal show- & marchingband Da Capo uit Lisse enkele stukken spelen waarna er twee minuten stilte worden gehouden. Daarna zullen de vlaggen worden gehesen en worden de Nederlandse en het Amerikaanse volkslied gespeeld. Hierna zullen enkele kransen gelegd worden. Uiteraard bent u van harte welkom om ook bloemen te leggen bij het monument. Als afsluiting zal de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht een FlyBy verzorgen met een Beechcraft D18S.

De herdenking wordt afgesloten met een dankwoord door Erwin de Mooij.

De erewacht bij de ingang van de kerk en bij het monument zal worden verzorgd door het Erepeloton ‘Peloton ‘48’. Het monument wordt voor de herdenking weer mooi opgeknapt door de firma Damo natuursteen uit Hillegom. Damo natuursteen heeft er in 2012 voor gezorgd dat het monument kosteloos werd vervaardigd en geplaatst. Deze dag wordt ook mogelijk gemaakt met behulp van het bestuur van de Parochie H. Willibrordus uit Lisse en door het Ondernemersfonds Lisse die de subsidiering mogelijk hebben gemaakt.

Wij hopen u op 7 september om 13.00 te zien.

Namens de Werkgroep B-17 monument Lisse
Erwin de Mooij


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.