Dit jaar is het op 5 augustus 75 jaar geleden dat in de toenmalige gemeente Ruinen, net ten noorden van Hoogeveen, rond 1 uur in de middag een burgertrein werd beschoten. Door samenloop van omstandigheden moet de trein zijn aangezien voor een militaire trein. Met dramatische gevolgen. Na afloop waren er zeker 44 doden en 141 gewonden. Het was de bloedigste dag uit de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen in oorlogstijd.

Monument ter herinnering aan de beschieting (via Albert Metselaar)

In Hoogeveen is een comité van samenwerkende organisaties bezig met het voorbereiden van een herdenking. Er is al contact met nabestaanden, maar de doden en gewonden kwamen overal vandaan, en hoe krijg je daar dan contact mee? Er zaten Groningers tussen, zowel tussen de doden als tussen de overlevenden, Assenaren, mensen uit heel Nederland die op zoek gingen naar voedsel, veiligheid, noem maar op. Zeg maar waar de familie woont. Vandaar dat het comité dan ook naar buiten komt met de oproep om contact met haar te zoeken. Bent u familie verloren door de treinbeschieting, kende uw familie gewonden, was u er zelf bij, of voelt u zich betrokken bij deze treinbeschieting, op welke wijze dan ook, zou u dan contact op willen nemen met het organiserende comité?

De contactpersoon is de historicus Albert Metselaar. Hij is al tientallen jaren bezig met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Hoogeveen en omstreken. 15 jaar geleden zorgde hij samen met derden voor een gedenkteken en een eerste herdenking. U kunt hem bereiken via albertmetselaar@home.nl en/of tel.0528-275584.
Albert Metselaar

Note webmaster: de contactgegevens zijn geplaast met nadrukkelijke toestemming van betrokkene.

Categories: News

1 Comment

ilo · 4 July 2019 at 19:07

Nee geen foutje. Dit waren doelbewuste aanvallen door de geallieerde (VS) squadrons om de NLse infrastructuur en transportmiddelen uit te schakelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.