Op 2 november troffen maar liefst 115 SGLO-leden elkaar op Camp New Amsterdam voor de tweede halfjaarlijkse bijeenkomst en genoten van een mooi en divers programma, met ‘voor elk wat wils’. Peter Grimm lichtte op heldere wijze de vorming van strategische plannen voor geallieerde luchtsteun in de aanloop naar de Duitse inval in Nederland toe. De fragmentarische en ongecoördineerde inzet ervan in de meidagen is niet langer een raadsel voor de aanwezigen en we kijken uit naar zijn boek over het onderwerp dat in 2020 zal verschijnen.

Hans den Brok had een inzichtelijk betoog over de Amerikaanse Troop Carrier units tijdens Market Garden, waarbij hun inzet werd belicht door enkele individuele crashes uit te diepen. Na de gezellige lunch, vanwege een ‘dieptereiniging’ van de keuken helaas zonder kroketten en onderbroken door brandalarm, was het tijd voor Maarten van Riel. Hij besteedde aandacht aan de inzet van 16 Group RAF tegen de Duitse scheepvaart voor de Nederlandse kust. Een weinig bekend oorlogstoneel, met veel slachtoffers aan beide zijden. Mooi was het om de gegevens van zijn onderzoek geplot te zien worden op kaarten; zo komen papieren bronnen bijna letterlijk tot leven en kunnen conclusies worden getrokken.

Peter den Tek was de laatste spreker en behandelde de luchtoorlog boven het rivierengebied, waarbij ook hij enkele crashes uitdiepte. Het was extra leuk om enkele dagen later te lezen dat het onder zijn bezielende leiding staan ‘Sky of Hope WO2 en vliegeniersmuseum Vuren’ de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs heeft gewonnen. Een terecht blijk van waardering en een stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan.

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.