Zo’n 80 leden vonden zaterdag 14 november j.l. de weg naar de Johannes Postkazerne in Havelte voor onze halfjaarlijkse bijeenkomst. Na het welkomwoord van voorzitter Ivo de Jong en een korte stilte voor de in de afgelopen periode overleden leden nam Dik Bruins ons mee naar de radarstelling Tiger op Terschelling. Statistisch werd het verloop van de luchtoorlog in het Waddengebied duidelijk.
Bijzonder was ook te ontdekken hoe weinig de eilanders weet hadden wat er in die jaren op hun eiland gebeurde.

Hendrik Cazemier belichtte vervolgens het vliegveld Eelde in oorlogstijd. Van een grasveldje voor de JaVa uitgegroeid tot een operationele Luftwaffe Horst, met steeds meer infrastructuur.

Na middagpauze Informeerde Marleen Jennissen ons over de stand van zaken en de problemen rond de mogelijke berging van de Stirling van Echt-Susteren, W7630. Groot probleem hier is de financiering en de opstelling van de gemeente.

Hans Nauta ons op de hem bekende indrukwekkende wijze met behulp van prachtig beeldmateriaal en bewegende beelden mee in de hoeveelheid aanvallen op de Schnellbootbunkers in IJmuiden.
Bijzonder was de zware scherf van een van de afgeworpen Tallboy-bommen, die met moeite met een hand te tillen was.

De bestuurscommissie kijkt – ondanks het iets tegenvallende aantal deelnemers – terug op een geslaagde bijeenkomst en gaat nu aan de slag met de organisatie van de voorjaarsbijeenkomst 2016, die naar verwachting, plaats zal vinden in Soesterberg.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.