Op 9 mei 2015 vond op een grasveld in Ypenburg de re-enactment plaats van de slag om Vliegveld Ypenburg die op 10 mei 1940 begon. Het grasveld waar dit plaatsvond grenst aan het monument dat herinnert aan deze slag.

Het evenement werd geopend met een aanval van de Luchtmobiele Brigade, deze heeft de tradities van het Regiment Grenadiers en Jagers overgenomen. Dit Regiment was in mei 1940 verantwoordelijk voor de verdediging van onder andere Vliegveld Ypenburg.

Met de nodige geluidseffecten en commentaar werd vervolgens Vliegveld Ypenburg aangevallen door Duitse parachutisten. Nadat deze de Nederlandse verdediging hadden overlopen, werd vervolgens een Nederlandse tegenaanval ingezet en het veld heroverd. Vliegveld Ypenburg was weer in Nederlandse handen.

Speciaal voor de gelegenheid was de Landsverk uit het Cavalerie Museum in Amersfoort overgebracht. Deze heeft niet actief deelgenomen aan het evenement, maar diende puur als static. Erg bijzonder, omdat tijdens de meidagen van 1940 daadwerkelijk een aantal van deze pantservoertuigen bij de verdediging werden ingezet.

In de naastgelegen school was nog een veldhospitaal ingericht en stonden de schaalmodellen van Fantasy in Blue. Op het buitenterrein waren nog diverse kramen o.a. van de Stichting Atlantikwall Museum, het Crash museum en een aantal andere. In een openluchtbioscoop werden documentaires getoond. De plaatselijke scouting verkocht consumpties waarvan de opbrengst naar een goed doel ging. Voor kinderen was er nog een kinderpaspoort, waarmee zij konden deelnemen aan allerlei activiteiten. Onder andere: op de foto in een “Ju-52”, in de zijspan van een motor zitten, rugzak tillen, door een veldkijker kijken etc.

Alle foto’s SGLO – @P. Righart van Gelder


2 Comments

Boudewijn van den Bergh jr · 1 October 2019 at 23:19

Mijn vader Boudewijn van den Bergh sr was in opleiding tot reserve officier vlieger en vloog 9 mei nog over de omgevallen toren in Pinacker. Hier een van zijn verhalen tijdens de slag on Rotterdam toen hij op de ring dijk om Rotterdam lag; https://docs.google.com/document/d/18rw2pwCxg64AdePyN3nMzFM_rtscUGjiI-qi235w0Xo/edit

Media berichten Over Slag om Ypenburg – Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg · 15 July 2019 at 10:31

[…] Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 verslag met foto’s […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.