De 75e landelijke bijeenkomst van de Studiegroep Luchtoorlog vond op 29 maart plaats. Maar liefst 110 leden vonden (uiteindelijk…) onder fraaie weersomstandigheden de weg naar het Air Operations Control Station Nieuw Milligen.

Onze Guest of Honor Gordon Mellor vertelde over zijn escape uit bezet gebied (SGLO - @Huub van Sabben)

Onze Guest of Honor Gordon Mellor vertelde over zijn escape uit bezet gebied (SGLO – @Huub van Sabben)


Onze ‘guest of honor’ was Gordon Mellor, die in 1942 als navigator van een Halifax van 103 Squadron boven het Nederlands/Belgische grensgebied werd neergeschoten. Twee bemanningsleden kwamen om het leven, de overigen werden krijgsgevangen gemaakt, met uitzondering van Mellor die zich eerst een paar dagen zelfstandig schuil hield en vervolgens via de Comete-lijn naar Spanje wist te komen. Staand hield de inmiddels 94 jaar oude Mellor zijn betoog van ruim een uur, dat ademloos werd aangehoord en met groot applaus werd beloond. Vervolgens kon Douwe Drijver het prachtige nieuws melden dat de Royal Air Force Historical Branch heeft ingestemd met de bewijzen, zodat de zeskoppige bemanning van de R1397 van 103 Squadron eindelijk hun namen op de grafstenen op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden zullen krijgen.
De aanwezige leden luisterde vol interesse naar Gordon Mellor (SGLO - @Huub van Sabben)

De aanwezige leden luisterde vol interesse naar Gordon Mellor (SGLO – @Huub van Sabben)


Pieter Schlebaum sloot het ochtendprogramma af met een heldere en goed gedocumenteerde presentatie over de ondergang van de Wellington Z1321 van 142 Squadron bij Vlaardingen en het mysterie rond een vermist bemanningslid.
Pieter Schlebaum sloot het ochtendprogramma af (SGLO - @Huub van Sabben)

Pieter Schlebaum sloot het ochtendprogramma af (SGLO – @Huub van Sabben)


De lunch was uitstekend verzorgd en kon buiten in de zon worden genuttigd. Contacten werden weer aangehaald en documentatie uitgewisseld. In het middagprogramma stonden diverse projecten van de SGLO centraal. Exact zes jaar nadat Frans Auwerda de ‘hard copy’ van het Verliesregister aan de directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie overhandigde op de bijeenkomst in Amsterdam, kon hij door een muisklik het verliesregister digitaal ontsluiten. Nu zijn van alle T- en R-nummers de verlieskaarten op te vragen en is de database te doorzoeken. Een megaklus van Bas Maathuis, wiens zoon Rik de database opzette. De laatste werd hiervoor o.a. met een zweefvliegtrip beloond.
Tijdens de pauze kon niet alleen van een lunch, maar ook van de zon genoten worden (SGLO - @Huub van Sabben)

Tijdens de pauze kon niet alleen van een lunch, maar ook van de zon genoten worden (SGLO – @Huub van Sabben)


Vervolgens toonde Thierry van den Berg de verbluffende resultaten van het V-wapen project. Ruim 2.000 inslagen in Nederland zijn nu vastgelegd en heel fraai met behulp van een Geografisch Informatie Systeem ontsloten. Ook dit project is digitaal te raadplegen. Ten slotte gaf Pieter Bergman een overzicht van het plan voor het ‘monumentenproject’ dat binnenkort van start gaat. De hoeveelheid vragen toonde aan dat er veel interesse is, en we zien het project dan ook met vertrouwen tegemoet. Met een borreltje sloten we met een tevreden gevoel de bijeenkomst af. De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden op zaterdag 8 november op het Aviodrome in Lelystad: blokkeer de datum alvast in uw agenda!
Voor zijn verdiensten werd Rik Maathuis beloond met een zweefvlucht. (SGLO - @Huub van Sabben)

Voor zijn verdiensten werd Rik Maathuis beloond met een zweefvlucht. (SGLO – @Huub van Sabben)


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.