Zaterdag 27 oktober jl. vonden zo’n honderd leden de weg naar het Veteraneninstituut te Doorn, waar de halfjaarlijkse bijeenkomst van onze Studiegroep werd gehouden.

Voorzitter Peter Grimm opende de bijeenkomst waarbij middels een kort ogenblik van stilte en bezinning afscheid werd genomen van de onlangs overleden oprichter van de SGLO, Henny Kwik.
Er was een boeiend programma met vier spreekbeurten opgesteld waarbij als eerste onze Belgische vriend Wim Govaerts, geassisteerd door Cynrik de Decker, een boeiend verhaal afstak over de Duitse nachtjachtlegende Heinz Schnaufer, die veel van zijn overwinningen vanaf St.Truiden en Leeuwarden heeft behaald.
Vooral de unieke foto’s uit het familiealbum van de Schaufers en zijn hoeveelheid aan onderscheidingen maakten het geheel zeer compleet.

Cynrik de Decker, Wim Govaerts en de laatste Schnaufer Bezatsung (SGLO – @H.M. van Sabben)

Cynrik de Decker, Wim Govaerts en de laatste Schnaufer Bezatsung (SGLO – @H.M. van Sabben)


De Bestuurscommissie was bijzonder vereerd de vice-admiraal b.d. R.J.Idzerda in haar midden te mogen ontvangen. “Ids”, afkomstig uit voormalig Nederlands-Indië, begon zijn lange carrière bij de Koninklijke Marine in de Oost waar bij werd opgeleid tot zee-waarnemer. In een boeiend betoog nam hij ons mee naar de Oost, de strijd tegen de binnenvallende Japanners in 1942, de aansluitende evacuatie naar Australië. Zijn opleiding tot vlieger op de Royal Netherlands Military Flying School in Jackson, Mississippi, U.S.A. Zijn plaatsing bij 120 Squadron op Biak in het voormalige Nederlands Nieuw Guinea. Pijnlijk duidelijk wordt dan op zo’ moment dat er in de Oost nog een geheel ander soort oorlog werd uitgevochten, gefixeerd als wij meestal zijn op het krijgsgebeuren in Noordwest-Europa. Minstens net zo interessant is zijn naoorlogse carrière. Hiervoor verwijs ik u graag naar zijn biografie “Een bevlogen avontuur” (1)
Vice-Admiraal bd R.J. Idzerda (SGLO – @H.M. van Sabben)

Vice-Admiraal bd R.J. Idzerda (SGLO – @H.M. van Sabben)


In het middagprogramma gunde Cynrik de Decker ons aan de hand van een tweetal korte films een kijkje achter de schermen hoe de BAHA in België in samenwerking met de verschillende autoriteiten vliegtuigwrakken bergt. Het eindresultaat is dat in een aantal gevallen al lang vermisten teruggeven konden worden aan hun families.
De volle zaal (SGLO -@H.M. van Sabben)

De volle zaal (SGLO -@H.M. van Sabben)


Patrick Righart van Gelder sloot de rij van presentaties met een boeiende diashow over zijn specialiteit; door de Luftwaffe buitgemaakte vliegtuigen. Vanaf januari 2008 zult u een selectie uit zijn omvangrijke archief in Bulletin gaan aantreffen. Het was een bijzonder geslaagde dag. Voor de volgende bijeenkomst in het voorjaar zijn we door de Koninklijke Marine in Amsterdam uitgenodigd.

Noten:
(1) R.J. Idzerda, Een bevlogen avontuur. ISBN 9067075442; Uitgeverij De Bataafsche Leeuw; 2002


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.