Op 31 januari 2017 zullen historici prof dr. Willem Klinkert en dr. Michiel de Jong een lezing houden onder de titel:

“ Operatie Market Garden (OMG) op de tekentafel. De planning van de geallieerde operaties aan het westelijk front, augustus – september 1944 “

Prof dr. Klinkert zal ingaan op het belang van de besluitvorming op het hoogste geallieerde niveau betreffende operaties tegen Duitsland in
de periode 20 aug – 10 sept en de opvattingen van historici daarover. Dr. Michiel de Jong zal daarna ingaan op de rol en waardering van airborne troepen in de geallieerde oorlogvoering 1943-1944. De waardering voor deze airborne eenheden was, zeker na de ervaringen in het Middellandse Zeegebied, verre van eenduidig positief. In sept 1944 worden ze echter ingezet in de voorhoede en op ongekend grote schaal van een belangrijk offensief. Hoe is dat te verklaren?

Beide gastsprekers van deze avond zijn verbonden aan de faculteit Militaire Wetenschappen/ Militaire Geschiedenis & Strategie aan de NLDA (Ned Defensie Academie, voorheen KMA, te Breda). Prof dr. Klinkert is sinds 2007 tevens deeltijdhoogleraar Militaire Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

De volgende lezing staat gepland voor dinsdag 28 maart 2017, waarin de gastspreker nader zal ingaan op de situatie vanaf 5 september 1944 op de linker flank van het Britse XXX Corps.

Georganiseerd door museum Bevrijdende Vleugels.
Plaats: Boshuys, Sonseweg 39 te Best
Aanvang 19.45 uur en de toegang is gratis


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.