Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden duizenden geallieerde vliegtuigen ingezet om Duitse industriesteden te bombarderen. Een belangrijke vluchtroute liep over het Zuiderzeegebied. Door afweergeschut of luchtgevechten wisten veel vliegtuigen hun thuisbasis niet meer te bereiken en storten neer. In het Zuiderzeegebied zijn tientallen toestellen neergestort. Veel bemanningsleden verloren daarbij het leven. Polderwegen als ‘Vliegtuigweg’ en ‘Pilotenweg’ herinneren hier nog aan.
Museum Schokland organiseert samen met Stichting Ongeland op zondag 29 mei (vanaf 11.00 uur) een speciale themadag over deze turbulente periode in de Flevolandse historie. Op het museumterrein geven tal van organisaties informatie over de (lucht)oorlog en vliegtuigberging en zijn originele vliegtuigonderdelen te zien.

Er zijn lezingen over militaire luchtfotografie in de Tweede Wereldoorlog en over een dramatisch luchtgevecht boven het IJsselmeer. De Filmdocumentaire ‘Memories in mud’ volgt de ontroerende zoektocht van een Ierse familie naar een familielid die tijdens de oorlog met zijn vliegtuig boven Nederland verdween.

Voor de kinderen zijn er leuke doe-activiteiten en spannende jeugdfilm. Bezoekers worden uitgenodigd voorwerpen en beeldmateriaal uit de oorlogsjaren mee te nemen ter determinatie van een specialist. Er zijn de hele dag demonstraties met modelvliegtuigen en drones.
Voor het complete programma en de tijdstippen kijk op de website van Museum Schokland

Categories: News

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.