Op 25 mei wordt er een eerbetoon gebracht aan 25 leden van het Dutch 320 squadron RAF, die zijn begraven op het ereveld de Grebbeberg. Hiermee gaat de laatste wens in vervulling van de 95 jarig oud geworden staartschutter Edward Hoenson. De middag zal aanvangen in de Dorpskerk van Schaarsbergen.

Juli 1942. Vlnr. Piloot Piet van Waart. Waarnemer Ad Bevelander. Vliegtuig telegrafist Edward Hoenson en Marinier airgunner Gerrit van der Wee. Bron IMH 1097-30.

Juli 1942. Vlnr. Piloot Piet van Waart. Waarnemer Ad Bevelander.
Vliegtuig telegrafist Edward Hoenson en Marinier airgunner Gerrit van der Wee. Bron IMH 1097-30.

Op 25 september 1944 bombardeerde het Dutch 320 Squadron RAF een Duitse flakopstelling in de bossen nabij de Dorpskerk van Schaarsbergen. De kerk werd hierbij getroffen, waarbij een aantal burgers zijn omgekomen. Een van de ooggetuigen wilde Edward Hoenson ontmoeten, niet omdat hij het hem kwalijk nam, maar omdat deze vond dat ook deze bemanningsleden hun leven riskeerden voor de bevrijding van Arnhem en Nederland. Daarom heeft er in 2010 een bijeenkomst plaats gehad in de Dorpskerk waarbij de heer Hoenson opnieuw zijn Vliegerkruis kreeg uitgereikt. Met de bijeenkomst van 25 mei staan we stil bij de gebeurtenissen van toen, en brengen we een eresaluut aan het squadron en Edward Hoenson. Het eresaluut is vrij toegankelijk.

Voor meer informatie; www.litho320.veteranen.nl


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.