Op 13 mei aanstaande is het 76 jaar geleden dat militairen van de Militaire Luchtvaart met 3 Fokkervliegtuigen getracht hebben de Moerdijkbrug te bombarderen. Dit bombardement om de invasie naar Vesting Holland te voorkomen of in elk geval te vertragen. Het bombardement mislukte. De Fokkers werden aangevallen door een overmacht aan Duitse Messerschmitt’s. Twee van de drie vliegtuigen kregen voltreffers en zijn brandend neergestort waarbij de complete bemanning de dood vond.

(Schilderij Thijs Postma)

(Schilderij Thijs Postma)

Sinds 1995 staat er aan de voet van de Moerdijkbrug een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan dit bombardement en de 7 slachtoffers. De Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 1940 nodigt u uit om de jaarlijkse herdenking op 13 mei aanstaande vanaf 13.00 uur bij te wonen.

Medewerking wordt verleend door middelbare scholieren van het Insulacollege uit Dordrecht. Verder is namens de gemeente Dordrecht aanwezig wethouder mevrouw Rinette Reynvaan–Jansen. Ook is er een vertegenwoordiging van de Koninklijke Luchtmacht. Onderstaande animatie (3 minuten) in FSX laat de aanval zien.

Het monument staat in de berm van het fietspad Zuidzijde in het verlengde van de Rijksstraatweg te Dordrecht ter hoogte van Willemsdorp. GPS: 51.8111982, 4.6681439.

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.