Met trots mag ik u namens Stichting Ongeland alsook namens Museum Schokland uitnodigen voor onze Luchtoorlogdag welke wij gaan houden op zondag 11 juni aanstaande. Vanaf 11.00 uur tot 17.00 bent u van harte welkom om op het terrein van Museum Schokland ons programma te komen bewonderen.

In de filmzaal van het museum kunt u een drietal lezingen bijwonen. Buiten op het plein van het museum zal een militariamarkt zijn waar u lekker tussen allerlei produkten kunt snuffelen, of waar u net dat ene boek kunt kopen dat nog in uw collectie ontbreekt.

Op het grasveld naast de kerk zullen de reenactors van de US 603rd QM Graves Registration Company aanwezig zijn. Doormiddel van hun display, uitrusting, uniformen en uitleg laten zij u het werk zien van deze unit welke meteen na de landingen in Normandie in 1944 haar vaak gruwelijke maar noodzakelijke werk deed.

Op het centrale plein van het museum zullen de Zingens Kapsters tussen alles door de dag compleet maken door heerlijke muziek uit de oorlogsjaren te zingen.

Lezingen:
Een tweetal lezingen hebben als rode draad de berging van de Vickers Wellington in 2016 in de gemeente Fryske Marren. Hieronder treft u een korte film aan over die berging:

Daarnaast zal Cees Steijger, auteur van het boek ‘Crazy Horse’ komen vertellen over zijn boek dat in de zomer van 2017 te koop zal zijn.

LEZING 1:
Tijd 12.00 uur
Duur Ongeveer 30 minuten
Lezing door Ruurd Kok, Peter Boomsma
Functie Auteurs ‘Lest we forget’

Korte inhoud van de lezing:
Ruurd Kok en Peter Boomsma zijn auteurs van het boek ‘Lest we Forget’. Hieronder de inhoud van dit boek:
In de zomer van 2016 vindt op het IJsselmeer een typisch Hollands huzarenstukje plaats. Door het droogleggen van 900 m2 IJsselmeer is het wrak van de Vickers Wellington R1322 op een unieke wijze geborgen. De Britse bommenwerper, met Poolse bemanning, werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten door een Duitse nachtjager. (SGLO T1023)

LEZING 2
Tijd 13.30 uur
Duur Ongeveer 60 minuten
Lezing door Bart Aalberts
Functie Bergingsofficier

Korte inhoud van de lezing:
Als voorloper van een mega project om gedurende meerdere decennia zand te kunnen winnen uit het IJsselmeer, is afgelopen augustus/september een unieke berging uit de bodem van het IJsselmeer uitgevoerd. Zo werd 11 km uit de wal met damwanden een kuip (van 24 bij 32 meter) gerealiseerd die vervolgens werd leeggepompt zodat ter plaatse de bodem van het meer droog kwam te liggen. Dit was een randvoorwaarde voor het veilig bergen van de Vickers Wellington 1C R1322, SM-F, met (afwerp)munitie en stoffelijke resten van bemanningsleden, behorende tot het (Poolse) RAF 305 squadron.

Pas tegen het einde van de berging werd aan de hand van de vondst van een aantal key items de positieve identificatie van dit specifieke toestel een feit.

LEZING 3
Tijd 15.15 uur
Lezing door Cees Steijger
Duur Ongeveer 60 minuten
Functie Auteur boek ‘Crazy Horse’

Korte inhoud van de lezing:
Het gaat om Boeing B-17GSH 42-30280 Crazy Horse van de 482ste Bombardment Group/812de Bombartment Squadron, die op 21 februari 1944 op de terugweg van de tweede Big Week-missie in het IJsselmeer neerstortte. Het vliegend fort bleek een radarvliegtuig te zijn, hypermodern voor zijn tijd. Twaalf van de dertien bemanningsleden wisten zich met hun parachutes in veiligheid te brengen, maar de onfortuinlijke vlieger liet het leven. Ralph W. Holcombe was 26 jaar toen hij in het koude water van het IJsselmeer verdronk. Zijn naam staat vermeld op het monument op de algemene begraafplaats van Zeewolde, ‘Opdat wij niet vergeten’. (SGLO T3438)

Toegangsprijzen Museum Schokland:
Kinderen 0 t/m 5 jaar : gratis toegang
Kinderen 6 t/m 11 jaar : € 4,50
Vanaf 12 jaar : € 6,- p.p
Cultureel Jongeren Pas : € 4,50 p.p.
Museumjaarkaart: gratis toegang


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.