Op vrijdag 10 juni en zaterdag 11 juni aanstaande zullen op Vliegbasis Leeuwarden de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht plaatsvinden. In 2014 vonden deze voor het laatst plaats op Vliegbasis Gilze-Rijen. Het thema van de Open Dagen is dit jaar “Operatie Luchtsteun” waarbij alle aspecten van het geven van ondersteuning vanuit de lucht aan bod zullen komen.

Naast moderne straaljagers en en helikopters, zullen er ook diverse historische toestellen aanwezig zijn. Op de deelnemers lijst staan o.a. een Supermarine Spitfire en de Douglas C-47 Dakota van de BBMF. Ook onze eigen koninklijke Dakota, de PH-PBA staat op de deelnemerlijst.

Het geven van luchtsteun is een belangrijk aspect binnen de militaire luchtvaart. Ook in de Tweede Wereldoorlog speelde het geven van luchtsteun een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de Junkers Ju 87 en Hawker Typhoons die voor de oprukkende troepen vijandelijke eenheden aanvielen. Observatievliegtuigen die de “ogen” vormde van artillerie, de Junkers Ju 52/3m en Douglas C-47 Dakota die voorraden naar het front brachten en gewonden vervoerde en de Dornier Do 24 en Supermarine Walrus vliegboten die gebruikt werden om vliegers en schipbreukelingen uit zee te redden.

Uitgebreide informatie over de Open Dagen is te vinden op de website.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.