Tussen 1939 en 1945 werd boven Friesland een felle luchtstrijd uitgevochten. Geallieerde bommenwerpers kozen de provincie in veel gevallen als aanvliegroute naar de Noord-Duitse industrie- en havensteden. De Luftwaffe opereerde sinds de zomer van 1940 vanaf vliegveld Leeuwarden om de vijandelijke vliegtuigen te onderscheppen. De Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) verricht al tientallen jaren historisch onderzoek naar de luchtoorlog boven Friesland en werkt daarbij samen met o.a. het Fries Verzetsmuseum, het Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar. De Stichting heeft de afgelopen jaren meerdere monumenten en informatiepanelen opgericht en onderhoudt actief contacten met vliegeniers en hun nabestaanden.

Van 9 april tot en met 4 juni 2016 is in Tresoar de door de SMAMF samengestelde tentoonstelling “Lest we forget…. De luchtoorlog boven Friesland 1939-1945” te zien, die onder meer de rol van de Fliegerhorst Leeuwarden, de luchtverdediging en de luchtbescherming belicht. Een aantal gedenkpanelen waaraan de SMAMF sinds 2008 heeft meegewerkt is in de expositie te zien, evenals persoonlijke voorwerpen van de Canadese piloot Owen Donald Lewis die op 16 december 1943 neerstortte bij Wytgaard.

In het kader van de expositie worden door de SMAMF en Tresoar een aantal activiteiten rondom de luchtoorlog georganiseerd:

13 april om 19.30 bij Tresoar: lezing over de geschiedenis van de Fliegerhorst Leeuwarden en enkele recente onderzoeksprojecten van de SMAMF. Kosten 5 euro inclusief koffie of thee.
21 mei om 13.00 bij de Oldehove: Fietstocht langs locaties in en rondom Leeuwarden die in de luchtoorlog een rol hebben gespeeld. Maximaal 25 deelnemers. Tijdsduur circa 2,5 uur.
10 en 11 juni vanaf 09.00 op de Vliegbasis Leeuwarden: een mini-expositie over de luchtoorlog boven Friesland tijdens de Luchtmachtdagen 2016

Opgave voor de lezing en/of de fietstocht kan bij Tresoar
Meer informatie over de tentoonstelling en het werk van SMAMF is te vinden op hun website


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.